Assalamualaikum, salam bahagia..

Saya nak kongsikan dengan anda langkah-langkah hamil dengan cepat InsyaAllah, menggunakan produk GLA Complex dari Shaklee.



Sebelum itu, anda MESTI pastikan:
-kitar haid anda tetap setiap bulan (28-30 hari)
-tahu waktu subur anda iaitu pada hari ke 13-15 selepas hari pertama kedatangan haid. Pastikan anda catat tarikh hari pertama haid kerana jika anda mengandung, tarikh ini akan digunakan untuk menentukan EDD/ tarikh jangkaan kelahiran bayi anda nanti.
-dapatkan GLA Complex Shaklee (Harga Runcit RM91.25 [60 tabs])

**Kitar haid yang tidak normal/tetap juga boleh dibetulkan dengan GLA Complex

TIPS HAMIL LANGKAH DEMI LANGKAH

1. Mulakan sebiji GLA Complex pada hari pertama haid anda. Ambil sebelum tidur.

2. Teruskan sebiji sehari selama setiap malam sehingga hari ke-13 haid (waktu subur)

3. Berhenti mengambil GLA Complex.

4. Aktiviti suami isteri pada waktu subur.

5. Tunggu sehingga bulan berikutnya TANPA GLA Complex.

6. Jika haid masih datang, mulakan semula pengambilan GLA Complex (Langkah 1-5)

7. Jika haid tidak datang pada bulan berikutnya, lakukan urine test dan jika keputusannya +ve, bersedialah untuk orang ketiga, Tahniah!!

8. Berhenti terus daripada mengambil GLA Complex. (bagi pada suami je makan)

8. Silalah ke klinik untuk buat buku merah ;)

Anda boleh meneruskan pula dengan pengambilan set kehamilan Shaklee Trimester Pertama.

Pertanyaan/konsultasi/tempahan:
Suhaila : 013-2369434
emel: butik.annajah@gmail.com
fb: Su Annajah
fb page: Saya Mahu Sihat


Assalamualaikum, salam bahagia..

Sebut tentang diabetes, teringat saya akan arwah ayah, yg juga pengidap diabetes. Arwah ayah juga meninggal akibat diabetes dan komplikasi organ termasuk jantung dan buah pinggang. Kakak ipar saya yg seorang nurse kata itu adalah penyakit 3 serangkai. Tak lama lepas pemergian arwah ayah, bapa penyanyi tersohor Siti Nurhaliza turut mengalami nasib sama apabila dijemput Ilahi dengan penyakit yg sama di hospital yg sama. Innalillah.. Daripada Allah kita datang, kepadaNya kita kembali..

Saya bawakan kepada anda statistik menakutkan ini, dan nilailah dimana tahap kesihatan kita.


Jumlah pesakit dibetes di Malaysia telah meningkat hingga 80% dalam masa 10 tahun (1996-2006) kepada 1.4 juta orang! Manakala diseluruh dunia pula angka pengidap diabetes mencecah 350 juta orang pada 2011. (sumber Utusan Malaysia)

Nyatalah disini bahawa penyakit diabetes bukan sahaja penyakit kronik di Malaysia tetapi satu ancaman peringkat global. Tahap gula yang tinggi dalam darah dan diabetes membunuh 3 juta orang di seluruh dunia setiap tahun.

Diabetes adalah penyakit metabolik yang menyebabkan peningkatan daras gula dalam darah, sama ada disebabkan oleh penghasilan insulin yang kurang (diabetes Type 1), atau juga disebabkan sel tubuh tidak dapat bertindak balas dengan baik terhadap insulin (diabetes Type 2). Insulin adalah hormon yang diperlukan untuk penyerapan glukosa ke dalam sel untuk membekalkan tenaga.

Makanan seperti nasi, roti putih, minuman berkarbonat, kopi, mee yg apabila di ambil akan menyebabkan gula dalam darah meningkat secara ekstrim. Diet yang tidak di kawal terhadap makanan2 ini, lama kelamaan akan menyebabkan diabetes. Tambahan lagi, dengan cara hidup yang tidak sihat seperti tekanan, kurang senaman, tidak cukup rehat, merokok meningkat risiko terkena diabetes.

Diabetes adalah satu situasi yg kronik dan perlu kerap di pantau secara teliti. Tanpa pengurusan yg baik, ia boleh membawa kepada komplikasi lain seperti penyakit kardiovaskular, penyakit buah pinggang, penyakit berkaitan mata, ulcer, dan amputasi.

Pesakit diabetes juga boleh menjalani hidup sihat, cergas dan bertenaga dengan mengamalkan cara hidup sihat dan pengambilan makanan tambahan yang sesuai.

Shaklee membawakan kepada anda  Vivix dan Sugar Control Set untuk mengekalkan aras gula dalam darah yang sihat!




Vivix
- gabungan unik Polyganum Cuspidatum, Muscadine grape, European elderberry dan Purple Carrot yang kaya dengan reveratrol.

-Resveratrol adalah polifenol tumbuhan yang dipercayai sangat tinggi dengan antioksidan. Kajian menunjukkan resveratrol membantu mengurangkan rintangan insulin dalam diabetic.









Sugar Control Set

ESP Soy Protein Isolate Powder
- mengandungi protein tumbuhan berkualiti tinggi, dan mempunyai indeks glisemik rendah yang sangat sesuai untuk pesakit kencing manis.

-Isoflavones dalam protein membantu mengurangkan  risiko diabetes. GI rendah, tidak mengandungi kanji.

-Ia membantu mengawal aras gula darah dalam diabetic.










Alfalfa Complex
- signature formula Dr. Shaklee yang kaya nutrisi, tinggi mineral yang mana akan membantu menstabilkan aras gula darah.











GLA Complex
-Kaya dengan gamma linolenic acid yg mana akan membantu untuk dalam banyak proses dalam tubuh.

-asid lemak perlu yang mempunyai kesan anti-inflammatory. Ia membantu mengurangkan simptom sakit2 saraf dalam pengidap diabetic neuropathy










Vita-lea Iron Formula
-Formula istimewa yang membekalkan 28 vitamin yang diperlukan oleh tubuh dan mineral termasuk chromium.

-multivitamin yang sangat diperlukan oleh pengidap diabetes supaya kekal sihat dan bertenaga.

-kromium membantu mengekalkan aras gula darah



Sustained Release Vita-C Plus
-Produk yang menawarkan vitamin C asli menggunakan proprietary, segalanya semulajadi dengan cara melepaskan vitamin C secara perlahan-lahan ke dalam sistem tubuh.

- berfungsi sebagai antioksidan dan menguatkan sistem imun.





Zinc Complex
-diformulasikan dengan zink glukonat berbioavailabiti tinggi yang melibatkan banyak aktiviti biokimia dalam tubuh.

-berfungsi untuk menyembuhkan luka, terutama kepada pengidap diabetic dengan masalah ulcer atau amputasi






Jika anda BUKAN pengidap diabetes, jangan terlalu senang hati, bila2 masa penyakit senyap seperti ini akan menyerang kita jika kita tidak mengamalkan cara hidup sihat, makan berpada-pada, bersenam selalu. Cegah sebelum terkena.

Jika anda MEMANG pengidap diabetes, atau mana2 ahli keluarga anda pengidap diabetes, menjadi sihat semula bukan mustahil. Teruskan cara hidup sihat, kawal pemakanan terutama makanan berglukosa tinggi dan berkanji, amalkan suplemen yang sesuai InsyaAllah anda akan hidup sihat tanpa ubat malah tanpa diabetes!!

Maklumat lanjut/ pertanyaan/ tempahan/ konsultasi:
Suhaila 013-2369434
Azman 019-2083656
emel: butik.annajah@gmail.com
fb: Su AnNajah
Assalamualaikum, salam bahagia..

Mendengar dan melihat berita kekejaman israel terhadap rakyat Palestine sangat menggigit tangkai hati. Anak-anak kecil, bayi2 sebaya  anak kita, menjadi mangsa kerakusan dan kekejaman binatang bertopengkan manusia, membuat air mata senang mengalir. Siapa yang tak rasa sedih, mereka saudara seagama kita, ibarat kata pepatah, cubit paha kanan, paha kiri terasa juga.

Apa yang mampu kita beri hanyalah sepotong doa (tanpa rasa ragu-ragu), keyakinan bahawa Palestine akan menang dengan pertolongan Allah, dan sumbangan wang ringgit yang boleh disalurkan melalui akaun bank antaranya boleh di lihat di website Aman Palestin ini.

Apa yang saya nak share hari ni bukanlah isu kekejaman Israel ini, tetapi tentang sedikit peringatan, buat diri sendiri dan kawan2 juga.. Semuanya tentang saya...

Dulu saya memang bercita2 nak jadi doktor, sebab tu lepas habis SPM sy pilih jurusan Sains Hayat di Matrikulasi. Dengan result tak seberapa, sy mohon sambung degree dlm bidang perubatan. Berangan tak hengat kan.. tapi dalam byk2 pilihan sy dapat masuk ke fakulti Sains dalam jurusan Sains jugak la.. so saya pilih Sains Biokesihatan.(tak nak kalah) asal ada bunyi2 kesihatan tu ok la.. hehe.. dan lagi, menurut lecturer, kitorg boleh sambung untuk buat course kedoktoran jugak.. cita-cita begitu tinggi menggunung.

Lepas habis degree, tak sambung pun, tp menggatal kawin..kui3.. (jodoh dtg awal kan) keje sekejap kat MARDI, lepas tu terus pindah Penang ikut husband. Seingat saya ada abg ipar offer sambung wat medic (dia tanggung) tp masa tu mcm xde mood pulak keke. sebab fikir nak kerja, nak kawin. tah la.. akhirnya impian terkubur begitu saja. Cita-cita asal tu begitu kuat disebabkan arwah ayah yang mendorong saya, dia teringin sgt nak anaknya ni jadi doktor.. tp tak kesampaian apakan daya..

Lepas tu saya fikir, tak pelah x jadi doktor pun, kalau jadi pakar konsultasi kesihatan pun ok jugak..tak tahulah ngape naluri untuk masuk dalam bidang kesihatan ini begitu kuat.. sy teringin jugak nak jadi misi eh nurse, tp memikirkan kerje kena shif2, mlm2 tinggal anak, kesian.. hmm x jadilah. hihi..

Dah jadi surimah bertauliah sejak 4 tahun lalu ni bercita2 pulak nak jadi binesswoman berjaya hanya dari rumah. Saya pernah amek kelas menjahit, tp sekerat jalan sebab yuran beli brg2 mhl giler..sempat beli mesin jahit, dan berguna jugakla buat alter kaki seluar, jahit kain koyak2 dan jahit langsir.

Pastu sy buat bisness kecik2 jual keronsang.. tunjuk kat jiran2, tunjuk kat org kampung, ok lah.. lepas balik modal.. bila teringin nk kembangkan, buka booth ke, survey2 pasaraya tgk ramai la pulak org jual keronsang.. berkubur lagi.. tp supplier keronsang tu sgt baik, smpai skrg masih kenal sy. dia ada kedai kat tesco, jd selalu jumpa la..

Bila terlibat dgn internet, sy tengok ramai pulak org buat bisness, maka sy pun terfikir, ngape sy tak cuba? mana tahu ada rezeki dari sini..dari situ terbinalah butik annajah. Kenapa ANNAJAH? annajah kan maksudnya berjaya. kejayaan..InsyaAllah sy boleh berjaya..!!

Dipendekkan cerita, dengan izin Allah, saya pun terlibat dengan Shaklee.. Sy suka buat Shaklee sebab?? Ingat tak tadi saya cerita nak jadi pakar konsultasi kesihatan?? Ingat tak minat saya td kepada bidang kesihatan? Ingat tak tadi saya nak jadi bisneswoman dari rumah??

Seriusly bila difikir2kan semula, apa yang saya dah lalui dalam hidup ini mengikut perancangan Allah. tapi sedar tak sedar ia bermula dari apa yang kita fikirkan.

Jangan tak percaya bahawa ada satu masa saya pernah fikir, saya nak duk jauh ngn family, saya nak duk Penang. Allah MAKBULKAN!!! (dan sekarang sebok nak balik pahang pulak) Janganlah di tanya kenapa saya nak duk jauh ngn family..hehe ini fikiran saya masa zaman muda remaja dolu2, merajuk2 dgn family ugut diri sendiri nak membawa diri jauh ke Penang. (nasib baik Penang, kalo US??) huhuhuu.. kiranye jauh sgt la Penang tu, tapi cukup dekat kalo rindu2 family boleh balik phg..kekekeke... :P

Oklah pesan saya pada diri sendiri, dan kawan2 dan adik2, awaslah fikiran kita.. (dah tua2 ni baru tahu tentang law of attraction). Apa yg kita fikirkan memacu minda bawah sedar kita mengikut apa yg kita fikirkan tadi. Dan fikiran kita itu di awasi juga oleh Allah.. Allah Maha Mengetahui, Maha Mendengar, walau sekecil dan sehalus mana detik hati kita..

Dalam sebuah Hadith Qudsi, Allah telah berfirman,

"Aku menurut persangkaan hambaku"
-Hadith Riwayat Al-Bukhari

Firman Allah ini sangat besar ertinya dalam menentukan nasib manusia semasa hidup di dunia ini.

Seandainya kita bersangka buruk, dan menyangka Allah tidak membantu kita, Allah mengecewakan kita, kita pun putus asa dengan rahmat Allah, maka apa yg kita dapat itulah yang selayaknya kita terima. Mengikut persangkaan kita tadi.

Andai kita bersangka baik dengan Allah, yakin Allah membantu kita, Allah sembuhkan kita, Allah akan beri apa yang kita minta, maka janganlah terkejut mendapat seperti apa yang kita fikirkan tadi.

Maha Suci Allah...fikirkanlah apa yang telah kita lalui dalam hidup, apa yang telah kita terima, apa nikmat yang telah Allah bagi pada kita, kita akan terasa kebesaran-Nya.. Allahu Akbar!!

Last but not least, hati2 dengan fikiran kita, hati2 dengan kata2 kita, hati2 dengan detik hati kita, dan fikirlah yang baik2 saja, berkata2lah dengan kata2 yang baik saja...

Saya Mahu Kaya, Saya Mahu Berjaya, Saya Mahu Sihat!!!

Salam sayang, (^_^)v
Assalamualaikum, salam cantik semua!!

Haaa tajuk over sikit.. sebab giler excited menengokkan wajah2 cun melecun pengguna Collagen Powder Shaklee ni..

Layankan aje gambar2 si wajah jelita ni yer..

TESTIMONI COLLAGEN POWDER 1

TESTIMONI COLLAGEN POWDER 2

TESTIMONI COLLAGEN POWDER 3
Bukan tiga orang ni je tau.. ramai lagi.. diorg semua pemalu ya amat. hehe.. Sape nak gambarnya ada di sini?? Cepat order Collagen Powder sekarang!! Kesan boleh dirasai seawal 5 hari (mengikut testimoni pengguna).. Bukti klinikal menunjukkan ada perubahan ketara selepas 8 minggu!!

Mari beramai2 mencantikkan diri dengan Collagen Powder Shaklee yang di jamin TERBAIK DI PASARAN, PALING CEPAT BERKESAN, SEMULAJADI dan SELAMAT!! TIADA KESAN SAMPINGAN OK!!

Anda boleh jadi cantik jelita cun melecun anggun lebih dari seorang artis!!

Hubungi untuk dapat special harga dari saya + konsultasi berterusan secara percuma!
Suhaila 013-2369434
emel: butik.annajah@gmail.com
fb: Su Annajah
fb page: Saya Mahu Sihat
Assalamualaikum, salam bahagia..

Puan Ema, bertanyakan soalan ini,

" Bayi saya menolak untuk menyusu melalui payudara kiri kerana lebih selesa dengan payudara kanan. Bila menyusu di sebelah kiri, dia akan muntah. Apakah caranya untuk biasakan dia menghisap payudara kiri?"


Ini pula adalah jawapan dari pakar laktasi majalah Pa&Ma (ayat ku sangat skema)

Bayi lebih suka menyusu dengan sebelah payudara mungkin ada beberapa sebab. Berkemungkinan refleks pancutan terlalu perlahan, terlalu laju, atau susu berkurangan. Jom kenal pasti apakah punca sebenar mengapa berlaku perbezaan bekalan dan aliran susu di antara payudara.

1. Keadaan fizikal payudara
Semua wanita mempunyai keadaan di mana sebelah payudara mempunyai lebih duktus atau alveoli berbanding yang sebelah lagi. Keadaan ini adalah normal. Perbezaan aerola/ puting agak biasa berlaku. Keadaan ini menyebabkan bayi mudah melekap pada payudara yang normal.

2. Ibu menggemari salah satu belah payudara
Antara sedar atau tidak, anda mungkin lebih suka menawarkan sebelah payudara lebih kerap berbanding yg satu lagi.

3. Bayi menggemari salah satu belah payudara sahaja
Kebiasaannya bayi akan menyukai satu belah payudara sahaja. Jadi bayi akan menyusu dengan lebih efisien dan kerap menerusi payudara yang disukainya.

4. Pembedahan atau kecederaan
Jika salah satu belah payudara pernah cedera atau di bedah, ia mungkin mempengaruhi bekalan  atau aliran susu.

Untuk pengetahuan anda, jika bayi tiba-tiba menolak untuk menyusu melalui salah satu payudara, ia mungkin disebabkan oleh jangkitan telinga atau bayi sakit sehingga dia kurang selesa untuk menyusu.

Teknik memujuk
Kembalikan minatnya  untuk menyusu di sebelah payudara yang tidak digemari. Tetapi jangan sesekali memaksa.

1. Cuba susukan semasa bayi baru bangun dari tidur atau ketika sedang mengantuk. Bayi akan lebih bekerjasama dan bertindak lebih spontan.

2. Mulakan penyusuan pada payudara yang kurang digemarinya terlebih dahulu.

3. Menyusu di bilik yang gelap dan sunyi.

4. Cuba menyusu sambil menghayun secara perlahan sehingga bayi menerima payudara yang kurang digemari.

5.  Jika bayi lebih gemarkan payudara yg alirannya laju, lakukan urutan untuk mempercepatkan aliran susu di payudara yang mana alirannya perlahan. Jika sebaliknya, kepit di bahagian aerola untuk memperlahankan aliran susu.

Teruskan usaha anda. Kesabaran dan kegigihan kunci kejayaan!!


Assalamualaikum, salam ceria!!

Hari ni saya nak kongsikan kepada anda khususnya kepada pengguna setia produk SHAKLEE yang membuat pembelian dari saya melalui blog, emel, mahupun personal facebook tentang waktu terbaik untuk makan vitamin2 Shaklee ini.

Sebenarnya, tidak ada waktu yang khusus atau tetap untuk pengambilan vitamin. Anda boleh makan pada bila2 masa yang anda suka mengikut dos yang telah diberikan.

Seperti entry sebelum ini yang bertajuk Waktu Terbaik Makan Supplemen adalah secara general.
Tetapi untuk memudahkan anda, di sini saya berikan jadual makan supaya senang anda nak susun sendiri mengikut masa anda.

MASA
VITAMIN/SUPLEMEN YANG SESUAI
Awal pagi (sebelum /semasa sarapan)
ESP, Mealshakes, PD, Ostematrix
Pagi 10 am
Vitalea, Vitamin B com, Vit C, Zink
Tengah hari
Vitalea, Vitamin C, Omega, Lecithin, Alfalfa
Minum petang
ESP, Mealshakes, PD
Makan malam
Lecithin, Ostematrix, Alfalfa, Zink, Vitamin E
Sebelum tidur
ESP, Mealshakes, PD, Collagen, Vitamin E, atau Ostematrix, Herb-lax, GLA

**Amaran
#1. Vitalea TIDAK BOLEH di ambil bersama2 Ostematrix, ESP dan Mealshakes kerana kalsium mengganggu penyerapan iron.
#2. Vitamin E TIDAK BOLEH di ambil bersama2  Alfalfa dan Vitalea
#3. Alfalfa TIDAK BOLEH di ambil bersama2 GLA, Vitalea dan Vitamin E
Jika anda masih keliru dengan jadual ini, boleh hubungi sy pada bila2 masa pun ya!

SELAMAT MAKAN VITAMIN!!

JADUAL MAKAN VITAMIN SHAKLEE

by on November 14, 2012
Assalamualaikum, salam ceria!! Hari ni saya nak kongsikan kepada anda khususnya kepada pengguna setia produk SHAKLEE yang membuat p...
Assalamualaikum, salam bahagia..

Ibu2 yang akan melahirkan tak lama lagi pasti sedang tercari2 set berpantang yang MURAH, CEPAT BERKESAN, BERKHASIAT, GUNA HABIS (TIADA PEMBAZIRAN) DAN  TIDAK MENGGANGGU PENYUSUAN MALAH MEMBANTU DALAM PENYUSUAN bayi comel anda kan?? (DAN ADA BONUS LAIN JUGA KALAU GUNA SET BERPANTANG SHAKLEE)


Memang ada banyak set berpantang dipasaran dari yang murah hingga yang mahal. Tahukah ibu2 comel2 bahawa pada masa kini ibu2 comel sudah mula beralih kepada set berpantang yang mempunyai kriteria diatas?? Sudah pasti ia adalah SET BERPANTANG SHAKLEE!! (Say sorry kepada penjual makjun2 dan jamu bersalin tradisional).

1. Tahukah anda kebanyakan jamu2 bersalin tradisional mempunyai kesan kepada bayi anda? Sangat BENAR sebab jururawat2 dan doktor skrg akan berpesan,
"Jangan makan jamu2 lagi tau sebab takut bayi kuning"
"Jangan makan jamu lagi sebab organ bayi seperti hati belum cukup matang untuk proses mende2 mcm tu"

**Itu adalah ayat yg doktor sendiri pesan pd saya masa saya baru2 bersalin tahun lepas
**Mahukah anda menjadi penyebab kepada 'ketaksihatan' bayi anda nanti? tak mau kan...

2. Seperti yg saya beritahu di awal2 tadi, sudah semakin ramai ibu2 yang beralih kepada SET BERPANTANG SHAKLEE.. lahh tak caye?? silakan baca testimoni sebahagian mereka ini. Ini baru sebahagian.. beratus2 lg yang telah, sedang dan akan menggunakan SET BERPANTANG SHAKLEE ini.. (jangan ketinggalan)

3. Apa yang bestnya set berpantang ini? Oklah saya cakap ada bonus tadi kan? Bonus itu bukanlah dalam bentuk wang ringgit.. tp kesan sampingan yang lain. kira pakej sekali datang jika anda membeli set ini.. Tujuan asal anda nak segar semasa berpantang, luka cepat baik kan? Bonus lain adalah, kulit cantik, susu InsyaAllah akan lebih baik terhasil, anak kenyang, tidur pun lena..boleh aktif seawal 2 minggu lepas bersalin (jgn la pegi melompat2 pulak) stakat nk pegi kedai ke shopping ke boleh la..

Oklah2 tak mau cakap banyak, meh kita berkenalan dengan setiap satu produk dalam set ini, dan apa ke'best'annya.


Vitalea-multivitamin yang akan membantu anda kekal bertenaga, memberi 30 nutrisi lengkap, 12 vitamin, 7 mineral yg sukar kita nak dpt dari makanan (nama pun pantang)

B kompleks- vitamin B yg lengkap 8 vitamin yg membantu untuk baik pulih saraf, bekal tenaga, asid folik yg baik untuk otak baby comel, dan kesihatan rambut juga kulit

Vitamin C- lengkap dengan bioflavonoid yg berfungsi sebagai anti oksidan, menguatkan sistem imun ibu dan bayi menyusu, membina sel darah merah (ibu bersalin kehilangan byk darah), memendekkan waktu pemulihan, membantu membina kolagen

Zinc complex- mempercepat baik pulih luka dalaman dan luaran, memperbaiki rambut gugur, meningkatkan keimunan, baik untuk kulit dan kuku juga.


ESP- sumber protein yang sangat membantu untuk baik pulih sel rosak dan luka sepanjang kehamilan dan proses melahirkan, memberi tenaga, mencantikkan kulit, mempercepat pemulihan kulit rosak dan tidak sekata akibat pigmentasi semasa kehamilan, membantu meransang susu ibu.

Yang lagi BEST, SET BERPANTANG SHAKLEE SESUAI UNTUK APA2 JENIS BERPANTANG TERMASUK SELEPAS PEMBEDAHAN!!!

MEMANG MENGALAMI KERUGIAN BESAR JIKA TAK CUBA SET INI!! hehehe..

Dapatkan sekarang juga atau simpan no contact sy ini dalam hp masing2 supaya senang nak dihubungi bila memerlukan ;))

Suhaila 013-2369434
emel: butik.annajah@gmail.com
fb: Su Annajah
fb page: Saya Mahu Sihat (sila LIKE UNTUK SPECIAL OFFER DISEMBER)

Assalamualaikum, salam bahagia..

"Saya merupakan ibu kepada anak yang berusia 10 bulan. Dia dilahirkan secara ceasarean. Baru-baru ini saya mengalami keguguran ketika kandungan berusia 8 minggu. Apakah punca keguguran itu? Adakah ia disebabkan rahim saya yang lemah?"

Ikuti apa kata Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, CAMC.

"Kes ini adalah keguguran peringkat awal (janin kurang 13 minggu) dan bukanlah disebabkan oleh faktor rahim yang lemah. Ada beberapa sebab keguguran, antaranya;

1. Masalah Janin
Kebanyakan masalah keguguran adalah disebabkan janin tidak membesar dan berkembang dengan normal di dalam kandungan. Biasanya disebabkan kromosom bayi yang tidak normal. Masalah ini tiada kaitan dengan ibu bapanya.

2. Masalah Ibu
Jika ibu berusia 35 tahun keatas, di dapati risiko keguguran seperti ini lebih kerap berlaku. Jika ibu mempunyai masalah kesihatan seperti kencing manis dan penyakit tiroid, ia boleh menyebabkan keguguran. Masalah keguguran boleh meningkat bagi wanita yang sering merokok minum alkohol dan mengambil dadah.

Kajian juga menunjukkan keguguran boleh berlaku tanpa sebab yang ketara. Seramai 50% wanita yang mengalami keguguran di dapati sihat dan tidak mempunyai apa-apa risiko di atas. Oleh itu tidak perlu risau untuk mengandung semula dan melahirkan bayi yang sihat. :)

Artikel ini dipetik daripada Majalah Pa&Ma.

Semoga menghilangkan kegusaran anda. :))

**Dapatkan Set Berpantang Shaklee dengan harga istimewa dengan mebuat pembelian dari blog ini ;)

RAHIM LEMAH PUNCA KEGUGURAN???

by on November 12, 2012
Assalamualaikum, salam bahagia.. "Saya merupakan ibu kepada anak yang berusia 10 bulan. Dia dilahirkan secara ceasarean. Baru-baru in...
Assalamualaikum, salam bahagia..

Alhamdulillah.. hari ni bonus masuk.. wink3.. semoga figure itu terus bertambah dan terus bertambah. Amiinn..

Firman Allah,
" Dan kami jadikan setiap yang hidup (makhluk) daripada air," Al-Anbiya':30


Air adalah keperluan hidup yang amat2 penting. Jika tiada air, maka tiadalah kehidupan. Sebenarnya, air mempunyai kuasa penyembuh dan penolong untuk menyembuhkan penyakit. Kebanyakan sistem dalam badan memerluka air untuk berfungsi dengan optimum. Sebab itu penyahhidratan minimum sangat memberi kesan kepada kesihatan.

Ada orang yang tak suka dan jarang minum air kan? terutama air masak/ kosong. Selalu yg menjadi kegemaran ialah air manis2 bergula dan berperasa itu..Jom kita baca apa kepentingan air kepada tubuh badan.

1. Air menyegar dan membersihkan anggota dalaman.

2. Air mencergas dan membersihkan buah pinggang (lazimkan minum sebelum tidur dan sebaik saja selepas bangun tidur)

3. Air berfungsi mengatur suhu badan daripada panas kepada sederhana. Air sejuk dapat menghilangkan rasa panas dan mengimbangi suhu badan.

4. Memberi dan memperbaharui tenaga.

5. Menggalakkan penghadaman yang baik dengan mengangkut toksin2 keluar daripada tubuh melalui sistem buangan

6. Meringankan pengaliran cairan dalam tubuh

7. Melembutkan gerakan sendi dan membantu meringankan radang sendi (Pesakit sendi memerluka 2-4 gelas air suam setiap hari)

8. Menjadikan tubuh selalu basah (tidak kering), melembut dan melembapkan kulit

9. Air yang cukup dapat menghindarkan penyakit gatal-gatal dengan cara mengeluarkan kekotoran dalam darah

10. Pesakit tekanan darah rendah memerlukan skitar air yang banyak

11. Air membantu keseimbangan kimia dalam tubuh

12. Air membantu memelihara kebiasaan tidur yang baik

13. Mempercepat peredaran darah

14. Air yang cukup dapat mencegah batu karang, dan barah seperti barah payudara, barah usus, dan prostat, gangguan jantung dan stroke.

15. Menolong memperbaiki semua jenis luka

16. Menolong menahan kesakitan secara tabi'i

Air juga boleh dijadikan terapi penyembuhan yang mujarab. Apapun , pengambilan air yang mencukupi sekurang-kurangnya 8 gelas sehari mestilah dipenuhi terlebih dahulu...


Assalamualaikum, salam ceria!!!

Mari baca testimoni tentang Alfalfa Complex Shaklee dari pengguna2 yg sangat berpuas hati dan bahagia..

Testimoni 1

"askum...juz nk share..ada kwn sy guna alfafa..sebelum nie dia ada masalah keputihan..alhamdulillah dgn izin Allah, afte guna alfafa keputihan berkurangan dan keintiman semakin mengkagumkan..dia ckp suami dia pun tersenyum lebar..Alhamdulillah syukur sgt2..hepi saya dengar..:)" -Maria norly

Testimoni 2

"nak share sikit ler yer..saya after bersalin anak kedua mmg dingin...en. suami pegang2 pun saya rimas.. sebab bila bersama saya rasa tk selesa sesangat...sampai suami frusted la juga, tp naseb dia jenis penyabar...tp lepas saya consume alfalfa memang berbeza sangat...rasa yang tak selesa bila bersama dah jadi lain macam..ahahahhhahahhh-mesti cuba alfalfa bagus...sekarang en. suami pun dah amik alfalfa- sekadar perkongsian yer." -Puan ZZ.


Testimoni 3

"saya pon after deliver agak dingin dgn husband.. alhamdulilah after consume alfalfa.. keadaan dah berubah.. husband pon dah boleh tersenyum"- Puan N. Nadia

Testimoni 4

"So far baru consume alfalfa 2 hari....Mentang2 bulan ni promotion alfalfa kan...hahaha...siap buat stok lagi..Mak mertua pon amik sebotol...hehehe....Walaupun baru 2 hari amik alfalfa, dah trase kelainannya..Badan rase lebih ringan.Buang pon lawas je pepagi...Dah 2 hari lenguh2 tangan tak tau ape sebab..Mungkin sbb cuaca skang ni asik ujan, tido malam plak ngan kipas terpasang.Maybe pasal tu lar kot..Then semalam amik, lenguh tangan dah ilang...weeeee...leh tido ngan lena ....Saya consume alfalfa coz nak turunkan berat badan sebenarnye..Maybe saya nak tambah lecithin ngan B compleks plak dalam minggu ni....nanti saya update lagi pasal alfalfa ni k ( ^ _ ^ )...."- Puan S. Reza

Banyak lagi sebenarnya nak share..tp intenet slow cam siput mengawan.huk3.. aptb.. tggu testimoni part 2 plak ye ;)

Tunggu apa lagi? Hubungi:

SMS 013-2369434
emel: butik.annajah@gmail.com
pm: Su Annajah
fb page: Saya Mahu Sihat
Assalamualaikum, salam bahagia..

Masalah keputihan seringkali menggangu kaum wanita baik remaja, dewasa, bujang atau yang sudah berumah tangga. Bagi pasangan yang sudah berkahwin, masalah keputihan ini selalunya sangat mengganggu terutamanya dalam hubungan intim suami isteri.


Antara sebab masalah keputihan ini ditakuti ialah, ianya mungkin menjadi penyebab jangkitan kelamin seperti  sifilis atau gonorhea, atau mungkin juga mungkin juga tanda awal masalah kesuburan dan kanser.

Keputihan sebagai tanda penyakit
Pengeluaran lendir berlebihan dan keputihan boleh menjadi tanda awal penyakit pada faraj dan sistem peranakan. Dalam keadaan yang teruk, ia boleh mengeluarkan lendiran yang bersifat putih pekat, kelihatan seperti nanah, berbau busuk diikuti rasa gatak-gatak disekitar faraj.

Jika lendir itu berwarna kecoklatan atau kemerahan, anda harus berhati-hati kerana ia munkin petanda berlakunya jangkitan kuman.

Jenis-jenis jangkitan kuman
Beberapa jenis kuman boleh menjangkiti faraj, rahim dan salur fallopian. Sesetengah jangkitan tidak melibatkan rahim dan salur fallopian. Namun, jika ia menjangkiti salur fallopian, perkara2 yg mungkin timbul dalam jangka panjang ialah kemandulan,masalah haid, kesuburan, kesakitan dan sebagainya.

i. Kuman
Bakteria jenis E.coli adalah kuman yang sering menjangkiti kemaluan dan salur peranakan. Kuman berbahaya yg lain ialah kuman gonorhea dan sifilis. Kuman Trichomonas juga sering menjangkiti kemaluan dan menyebabkan pengeluaran lendir yang berbau busuk.

ii. Kulat
Kulat monilia atau candida sering menjagkiti wanita hamil dan kencing manis.

iii. Virus
Virus seperti herpes dan chlamydia sering menjangkiti kemaluan dan salur peranakan.

Bagaimana mengatasi keputihan
Wanita yang mengalami keputihan perlu berjumpa doktor untuk memastikan puncanya. Kadang-kadang keputihan adalah tanda penyakit berbahaya seperti kanser pada pangkal rahim. Namun, tidak semua keputihan berbahaya tetapi langkah berjaga-jaga perlu di ambil dari awal.

Wanita perlu menjalani dua kaedah iaitu pemeriksaan faraj oleh doktor dan pap smear.

sumber: http://www.hamidarshat.com/masalah-keputihan-informasi-184.html

Keputihan dan hubungan suami isteri
Walaupun masalah keputihan disebabkan jangkitan kulat tidak membawa kesan pada kesuburan seseorang wanita tetapi implikasinya hubungan seksual antara suami isteri pasti terjejas apabila m
asalah keputihan teruk dan berbau mengendurkan keinginan untuk melakukan seks dan ini dapat merenggangkan hubungan kedua pasangan.

Berlakunya radangan pada kawasan sulit menyebabkan pasangan berasa sakit dan tidak selesa ketika hendak bersama. Malahan, walaupun tidak dikategorikan sebagai penyakit kelamin yang menular, seorang isteri jika bermasalah keputihan boleh menjangkiti suami dan kesan dari jangkitan yang dialami oleh suami juga sama termasuk, sakit ketika hendak membuang air kecil.Seharusnya wanita yang mengalami keputihan ini peka kepada komplikasi-komplikasi yang mendatang dan mengambil langkah bijak untuk merawatnya segera daripada membiarkan ia memusnahkan keharmonian rumahtangga.





Merawat keputihan dengan Alfalfa Complex Shaklee


Alfalfa Complex Shaklee adalah sumber nutrisi yang hebat. Ia dikenali sebagai raja segala tumbuhan kerana ia dapat membantu dalam pelbagai masalah kesihatan termasuk kesihatan dalaman wanita. Alfalfa boleh membantu dalam masalah keputihan kerana ia adalah agen antikulat, agen detoksifikasi yang baik, merawat alergik, membantu mengatasi pelbagai lagi masalah kesihatan.




Ramai yang sangat berpuas hati selepas mengamalkan Alfalfa Complex Shaklee.. Lebih mantop lagi apabila digabungkan dengan Vitamin E.. masalah keputihan hilang, masalah kekeringan hilang, kulit cantik, badan sihat, hubungan suami isteri anda makin mekar dan hangat..

Hubungi pengedar sah anda dengan konsultasi berterusan.
Suhaila 013-2369434
emel : butik.annajah@gmail.com
fb: Su Annajah
fb page: Saya Mahu Sihat










Assalamualaikum, salam bahagia..

Kita semua tahu bahawa vitamin dan sumber nya adalah bagus untuk kita. Dan kita juga harus tahu bahawa vitamin juga boleh membantu dalam meningkatkan kesuburan. Jom baca bagaimana caranya kita boleh meningkatkan kesuburan dengan mengamalkan pengambilan vitamin, dan vitamin apa yang paling sesuai. ;)


1. Vitamin C
Lelaki harus  cuba mencukupkan keperluan vitamin harian. Kekurangan vitamin C pada lelaki boleh membawa kepada 'agglutination of sperm' di mana suatu keadaan sel sperma berkelompok2/ berkumpul dan memperlahankan atau mencegah pergerakan dan kemajuan maksimum sel sperma.
Perokok menurunkan sangat banyak jumlah vitamin C dalam tubuh!

Wanita pula tidak boleh mengambil dos vitamin C yang berlebihan kerana ia boleh mengeringkan cecair servikal dan menghalang sperma sampai kepada telur.
Awas kepada wanita yang terlalu obses kepada kecantikan dan mengabaikan dos sepatutnya yang telah di cadangkan.

2. Selenium
Bagi lelaki, diet yang kurang selenium boleh membawa kepada ketidaksuburan. Selenium berfungsi untuk mencegah oksidasi sel sperma dan membantu mengekalkan sel sperma yang berkualiti. Sumber terbaik selenium ialah daging merah, hati ayam dan makanan laut.

3. Vitamin E
Vitamin E jika di ambil dalam dos yang sepatutnya boleh menjadi sangat baik untuk kesuburan dan reproduktif. Vitamin E memainkan peranan yang sangat penting dalam penghasilan sel sperma. Diet yang kurang vitamin E boleh membawa kepada kekurangan penghasilan sperma. Paras vitamin E yang rendah juga boleh membawa kepada kejatuhan hormon berkaitan seksualiti dan enzim yang bertanggungjawab dalam penghasilan sperma.

Vitamin E boleh di ambil oleh kedua-dua lelaki dan wanita mengikut dos yang sesuai.

4. Vitamin B
Folic asid dalam vitamin B membantu dalam kesuburan wanita, dan begitu juga dengan lelaki. Folic asid diperlukan untuk mempertingkatkan kualiti dan kepekatan sperma. Folic asid boleh dijumpai dalam  sayuran berdaun hijau, brokoli, asparagus, oatmeal dan sebagainya.

Vitamin B6 pula sangat penting kepada wanita dengan mengimbangkan hormon estrogen dan progesteron. Vitamin B dipercayai membantu mengurangkan hormon estrogen dan meningkatkan penghasilan hormon progesteron semasa fasa luteal (dalam kitar haid).

sumber: www.ehow.com

SET KESUBURAN SHAKLEE


Set asas kesuburan  ini sesuai untuk lelaki dan wanita dan ia mengandungi ketiga2 vitamin diatas. Vitamin E yang lengkap dengan selenium, vitamin B kompleks yang lengkap dengan asid folic dan B6, serta Vitamin C yang lengkap dengan bioflavonoid.

Jikan anda ingin meningkatkan peluang untuk hamil, kami menawarkan beberapa lagi vitamin yg elok untuk di amalkan. KLIK SINI UNTUK BACA

Ingin memiliki set asas ini? Hubungi saya tanpa ragu2. Konsultasi berterusan selama anda menjadi pelanggan kami..

InsyaAllah kami akan membantu..

Suhaila 013-2369434
fb: Su Annajah
fb page: Saya Mahu Sihat
emel: butik.annajah@gmail.com


Assalamualaikum, salam ceria!!

Di sini ada beberapa fakta penting yang wajib kita tahu tentang kalsium!!


1. Kalsium adalah mineral paling banyak yang diperlukan oleh tubuh
Keperluan kalsium harian purata:

Bayi (0-6 bulan) -200mg
Bayi (7-12 bulan) -260mg
1-3 tahun -700mg
4-8 tahun -1000mg
9-18 tahun -1300mg
19-70 tahun -1000mg
Ibu hamil dan menyusu -1200mg

2. Sekitar 99% kalsium berada pada jaringan tulang dan gigi, sisanya berada di darah dan sel-sel tubuh.

3. Kalsium memiliki banyak manfaat
Manfaat utama:

  • Pembentukan dan pemeliharaan tulang dan gigi. Anak-anak memerlukan kalsium untuk pertumbuhan tulang dan gigi mereka. Kekurangan kalsium menyebabkan pembentukan tulang tidak sempurna dan penyakit rickets. Orang dewasa memerlukan kalsium untuk terus menerus meremajakan sistem tulang dan gigi. Mineral di tulang dan gigi kita terganti 100% setiap 7 tahun sekali.
  • Mencegah osteoporosis. Bila kita tidak mendapat kalsium yang cukup daripada makanan, tubuh akan mengambilnya dari 'bank kalsium' pada sendi tangan, kaki, dan tulang panjang yang lain. Kekurangan kalsium dalam waktu yang lama akan menyebabkan tubuh mengambilnya lansung dari tulang-tulang padat. Ini akan mengakibatkan tulang menjadi rapuh dan mudah patah. Bila seorang wanita dari umur 20 tahun mengambil 400mg setiap hari, iaitu lebih rendah daripada yang diperlukan, tulangnya akan mereput sebanyak 1/3 pada usia 50 tahun!
  • Penyimpanan glikogen. Glikogen adalah bentuk glukosa yang tersimpan di dalam tisu otot dan hati. kalsium memainkan peranan dalam proses penyimpanan ini. Jika tubuh kekurangan kalsium, ia akan merasa lapar terus menerus kerana tidak dapat menyimpan glikogen.
  • Melancarkan fungsi otot, otak dan sistem saraf. Otot, otak dan sistem saraf memerlukan kalsium supaya dapat berfungsi secara optimum. kekurangan kalsium akan menyebabkan kekejangan otot serta gangguan dalam fungsi otak dan sistem saraf.
4. Terlalu banyak kalsium boleh menyebabkan bahaya pada tubuh
Tubuh tidak dapat menyerap kalsium jika tidak memiliki cukup magnesium dan fosforus. Magnesium dan fosforus menyebabkan kalsium lebih mudah diserap oleh tubuh. 

Bila tidak cukup magnesium, ginjal tidak dapat memproses kalsium hingga boleh menyebabkan terjadi endapan. Selain itu, vitamin D dan zat besi juga penting dalam pengolahan kalsium. Pengambilan kalsium, magnesium, fosforus, vitamin D dan zat besi haruslah seimbang agar tubuh tetap sihat. Kekurangan atau kelebihan ketara dalam salah satu daripada kelima-lima zat itu boleh menyebabkan kesihatan jadi buruk.

Ostematrix Shaklee





Ostematrix adalah satu-satunya suplemen kalsium yang lengkap dengan vitamin D, magnesium, fosforus, boron, zinc, manganese, kuprum yang membantu kesihatan tulang secara optimum!






Tips memilih suplemen kalsium premium

  • pilih produk yang ada vitamin D dan magnesium.
  • pilih produk yang BUKAN daripada tulang (bone meal) dan dolomite kerana ia boleh menyebabkan keracunan plumbum.
  • elakkan pilih produk yang bermineral chelated kerana proses tersebut boleh menyebabkan tubuh menyerap logam berat tercemar dan toksin dalam proses menyerap mineral.
Jika takut tersalah pilih, pilih saja suplemen Shaklee iaitu Ostematrix!! 

Nak dapat Ostematrix dengan harga best??
Hubungi Suhaila - 013-2369434
fb: Su Annajah
fb page : Saya Mahu Sihat
emel: butik.annajah@gmail.com
Assalamualaikum, salam bahagia..

Entry ini adalah sambungan daripada entry terdahulu yang bertajuk PENDARAHAN! ADAKAH PETANDA KEGUGURAN?


Sebab pendarahan di akhir kehamilan
Pendarahan pada lewat kehamilan  adalah kes yang jarang berlaku dan selalunya serius. Kemungkinan hanya 1 peratus wanita yang hamil mengalami masalah pendarahan  di akhir-akhir kehamilan. Jika anda mengalaminya pada separuh masa kedua kehamilan anda, hubungi doktor dengan segera.

1. Placenta praevia
Placenta praevia terjadi apabila placenta berada di kedudukan di bahagian bawah uterus bukan bahagian atas seperti yang normal. Ia boleh membahayakan nyawa ibu dan bayi. Selalunya terjadi dalam 1-100 kehamilan, placenta praevia akan menyebabkan anda mengalami turun darah pada saat-saat proses kelahiran. Oleh kerana keadaan ini berbahaya, wanita yg mengalami placenta praevia perlu menjalani pembedahan Caesarean untuk melahirkan.

2. Placental abruption
Dalam keadaan ini, placenta telah terpisah dari dinding uterus sama ada sebelum atau semasa proses kelahiran. Keadaan ini juga serius dan boleh menyebabkan pendarahan berlaku atau tidak. Kadang2 adanya pendarahan dalaman menyebabkan sakit pada abdomen.

3. Bloody show
Pada akhir2 kehamilan, sesetengah pendarahan adalah normal, dan merupakan salah satu tanda bermulanya proses kelahiran. Ia dikenali sebagai 'bloody show' dan terjadi apabila mukus yang menutupi bahagian serviks menanggal keluar. Jika ia berlaku di dalam tarikh jangkaan atau dekat2 (seminggu awal atau seminggu lewat)  adalah normal, jika lebih awal, maka proses kelahiran mungkin lebih awal.

Apa jua tanda pendarahan yang wujud, sikit atau banyak, silalah berhubung dengan doktor anda.

Sumber: Majalah mami &baby

PENDARAHAN DI AKHIR KEHAMILAN

by on November 05, 2012
Assalamualaikum, salam bahagia.. Entry ini adalah sambungan daripada entry terdahulu yang bertajuk  PENDARAHAN! ADAKAH PETANDA KEGUGURAN? ...
Assalamualaikum, salam bahagia..

Ibu yang pernah hamil pasti pernah mengalami tompokan darah di awal2 kehamilan kan? Adakah semua tompokan darah bermakna keguguran? Bagi bakal-bakal ibu, tompokan seperti ini amat membimbangkan. Apatah lagi bagi mereka yang pernah mengalami trauma akibat pernah keguguran.


Sebenarnya, menurut pakar, pendarahan merupakan perkara biasa untuk kandungan di peringkat awal dan sebanyak 25% kehamilan mengalami pendarahan pada trimester pertama. Walau bagaimanapun, sebanyak separuh daripada mereka yang pernah mengalami keguguran adalah dari kandungan ektopik (luar rahim).

Sebab di awal kehamilan
Ada banyak sebab mengapa pendarahan berlaku di awal kehamilan. Ada yang menyebabkan keguguran dan ada juga yang hilang sendiri  atau dengan rawatan yang betul.

1. Pendarahan implantasi
Pendarahan ini disebabkan oleh penyematan embrio awal ke pengalas uterus yang berlaku 6-8 hari setelah ovulasi. Pendarahan ini biasanya sedikit dan sering terjadi sekitar tarikh jangkaan datang haid.

2. Keguguran
Di antara 15-20% kehamilan akan berakhir dengan keguguran. Kebanyakannya terjadi pada trimester pertama, dan tanda-tanda yang menunjukkan  anda mungkin keguguran ialah mengalami pendarahan yang  banyak, sakit hingga kekejangan disertai ketulan yang besar. Beberapa keguguran boleh dicegah dan jarang sekali ia bermaksud  wanita itu tidak akan mendapat bayi lagi di masa depan.

3. Kehamilan ektopik
Kehamilan jenis ini adalah jenis kehamilan luar uterus jenis implan blastosista. Ia biasanya di panggil kehamilan luar rahim kerana  biasanya telur akan  di senyawakan di dalam tiub fallopio. Risiko kehamilan ektopik boleh terjadi di antara 1 daripada 60 kelahiran. Tanda2nya ialah berlaku pendarahan ringan dan sakit perut yang tidak serius. Tiada cara yang dapat digunakan untuk menyelamatkan embrio jika terjadi kehamilan ektopik kerana kerana ia akan mengancam nyawa ibu, cara terbaik adalah dengan mengakhiri kehamilan itu.

4. Pendarahan selepas perhubungan seks
Hubungan seks merupakan sebab yang biasa terjadinya pendarahan di awal kehamilan. Jika serviks anda mengalami perlanggaran semasa persetubuhan, ia akan menyebabkan pendarahan berlaku.

5. Infeksi
jangkitan bakteria pada serviks juga merupakan salah satu faktor menyebabkan pendarahan. namun begitu, jangkitan selalunya boleh di basmi dengan menggunakan antibiotik. Selepas jangkitan itu sembuh, pendarahan sepatutnya akan berhenti.

6. Polip dan fibroid
Ini bukan bermakna anda mengalami ketumbuhan kanser di bahagian serviks atau uterus. Ia merupakan perkara yang selalunya tidak serius. Namun kadang-kadang ia akan menyebabkan pendarahan.

7. Kehamilan molar
Kes begini jarang berlaku namun boleh menyebabkan pendarahan. Selain dari embrio, adanya tisu abnormal yang mungkin kanser di dalam uterus anda. Keadaan ini di panggil 'Gestational trophoblastic disease'.

Bersambung...

Assalamualaikum, salam bahagia..

"Hyperacidity" atau asid berlebihan di dalam tubuh menunjukkan bahawa tisu dan bendalir tubuh lebih berasid dari yang sepatutnya. Beberapa bahagian dalam tubuh kita akan berfungsi dengan efisien apabila berada dalam keadaan beralkali.

Kurangkan memakan manakan berasid untuk mengelakkan keasidan tubuh terlalu tinggi

Kealkalian tubuh sering berkaitan dengan kesihatan kerana kebanyakan patogen dan penyakit  seperti kanser tidak boleh terus survive di dalam keadaan beralkali. Sebab itu, mengekalkan kandungan alkali yang seimbang dalam tubuh sangat penting.

Hiperasiditi vs asidosis (acidosis)
Hiperasiditi selepas memakan makanan tinggi kandungan asid tidak di anggap masalah kesihatan yang serius oleh komuniti kesihatan.

Asidosis pula adalah keadaan di mana kelebihan asid di dalam bendalir tubuh tetapi ia disebabkan oleh beberapa masalah seperti pernafasan, kegagalan buah pinggang, diabetes, kegagalan hati, keracunan akibat dadah/ubat, ketagihan alkohol dan dehidrasi.

Hiperasiditi terjadi apabila tubuh menerima lebih banyak makanan berasid seperti soda, kafein, diet tinggi protein,  dan gula tapis.

Keasidan
Keasidan tubuh boleh di ukur dengan melakukan ujian darah di makmal dengan mengukur kepekatan hidrogen. Seseorang itu dikatakan mempunyai  lebih kandungan asid apabila pH nya di bawah skala neutral (7), manakala kealkalian tubuh apabila berada di atas skala neutral.

Kebanyakan tindak balas biokimia dalam tubuh memerlukan persekitaran beralkali supaya berjalan lebih efisen dan cekap.

Makanan beralkali
Sebenarnya, kesemua sayur dan buahan segar mempunyai kesan kealkalian terhadap tubuh kerana ia membantu untuk menderma elektron kepada ion hidrogen dalam cecair berasid dan meneutralkannya.

Makanan tinggi alkali dan mempunyai sifat kealkalian ialah seperti buahan sitrus, manakala tumbuhan lainnya pula ialah seperti watercress, selery, alfalfa, dan wheatgrass.

sumber: http://www.livestrong.com/article/518365-what-foods-to-eat-for-hyperacidity/

Jika anda didapati mengandungi asid berlebihan dalam badan, segeralah meneutralkannya.

Shaklee ada Alfalfa Complex Shaklee yang terbukti berkesan menurunkan kadar keasidan dalam tubuh. Alfalfa juga sesuai untuk pesakit gout dan penyakit2 yang berkaitan dengan keasidan tinggi.

Dapatkan Alfalfa Complex anda dengan menghubungi 013-2369434 Suhaila dan dapatkan juga konsultasi percuma ;)
Assalamualaikum, salam bahagia..

Ada banyak sebab kenapa hubungan suami isteri boleh menjadi dingin. Antaranya ialah masalah kewangan, masalah peribadi suami atau isteri, perubahan hormon terutamanya selepas melahirkan anak, sikap suami atau isteri, campur tangan orang ketiga dalam masalah rumah tangga, dan sebagainya..

Perkahwinan menyatukan dua hati untuk hidup berkasih sayang mengikut aturan Allah

Tidak kira sama ada pasangan itu baru sahaja berkahwin atau sudah bertahun2 mendirikan rumah tangga, pasti akan ada ketikanya konflik berlaku. Lebih malang apabila ia melibatkan anak-anak yang langsung tidak bersalah dalam hal tersebut. Jika tidak di atasi dari peringkat awal, perkara yang tidak diingini boleh berlaku. Nauzubillah..

Saya ingin kongsikan beberapa tips, yang saya rujuk dari beberapa buah bahan bacaan termasuk dari buku tulisan Dr. HM Tuah "Membina Hati Bahagia" dan beberapa majalah tempatan.

1. Bercinta dan berkahwin untuk bahagia
Ingat kembali saat pertama kita bertemu dengan pasangan, atau kalau pernah bercinta ingatlah kembali saat2 indah itu. Dan fikirkan kembali sebab apa kita memilih dia sebagai pasangan sedangkan kita boleh memilih orang lain? Allah dah tetapkan jodoh kita bersama dia maka terimalah dia seadanya. Bayangkan kita dan dia akan bahagia bersama2 hingga ke syurga.

2. Selongkar kehebatan pasangan
Manusia itu Allah jadikan memang banyak kelemahan dan juga kelebihan tersendiri. Jadi, jangan terlalu memandang kelemahan pasangan bagaikan kita ini terlalu sempurna. Teroka isi hati pasangan dan cubalah memahami. Letakkan diri kita di dalamnya, dan kita akan lihat perbezaan itulah yang saling melengkapkan anda berdua..

3. Bertolak ansur
Orang yang tidak boleh bertolak ansur adalah manusia yang EGO. Lebih tinggi keegoan seseorang, lebihlah rasa untuk dia menang walaupun dia berada di pihak yg salah. Nilailah semula diri masing2 dan cuba bertolak ansur walaupun sedikit.

4. Jangan bersangka buruk
Al-Quran ada menyebut bahawa manusia diseru menjauhi prasangka kerana kebanyakan sangkaan itu membawa dosa. Jika pasangan selalu tiada di rumah, balik lewat, tanyalah dulu elok2 jangan diserang membabi buta. Ada seekor syaitan di dalam rumah yg kerjanya memang menghasut dan membisikkan kepada suami atau isteri supaya bertengkar dan berpecah belah. Jadi, siapa yang kita nak ikut? Jangan biarkan syaitan itu tersenyum kemenangan!

5. Mendidik hati
Keseluruhan diri mencerminkan hati. Jika hati baik, maka baiklah tingkah laku kita, jika hati kotor, maka buruklah perangai kita. Tenung ke dalam diri adakah kita ini terlalu baik, atau terlalu jahat terhadap pasangan kita. Jika buruk perangai kita, maka bersihkanlah hati. Bagaimana nak bersihkan hati? Banyakkan mengingati Allah.

6. Belajar bertenang
Hadapi masalah dengan penuh ketenangan. Fikir dengan rasional dan intelek, barulah kita akan jumpa jalan penyelesaian. Mohon pada Allah supaya diberi ketenangan. Fikiran yang kusut dan berserabut memang tidak akan membawa kita berjumpa jalan penyelesaian. Solatlah dengan khusyuk dan hudhur supaya solat itu menjadi amalan "out of the box" dan masalah akhirnya boleh diselesaikan.

Semai, siram dan bajailah kebun kasih sayang anda supaya kita dapat melahirkan generasi yang berjiwa penyayang dan membentuk umat yang di sayangi Rasulullah S.A.W.

Salam sayang,
Su..


Pssstt: Dapatkan set kasih sayang hari ini! Vitamin E dan Alfalfa yang membuat anda berdua senyum sepanjang hari ;)


Assalamualaikum, salam bahagia..

Bulan November ini adalah bulan promosi Alfalfa Complex Shaklee (beli 6 percuma 1). Jadi, saya ingin membawa anda lebih dekat mengenai Alfalfa complex yang di puja ramai ini..

Alfalfa Complex adalah product signature by Prof Shaklee sendiri.. so dekat botol tu akan ada dia punya sign "Signature Orginal Formula".

Alfalfa dalam bahasa saintifik adalah Medicago sativa yang mana tumbuhan sangat terkenal di negara2 barat sejak 2500 tahun sebagai tumbuhan yg kaya nutrisi dan mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan.

Alfalfa: raja segala tumbuhan

Apa yg best tentang alfalfa Shaklee ini adalah ia bebas dari pestisid, herbisid, dan tidak menggunakan bahan kompos/baja kimia dalam penanamannya.

Raja Segala Tumbuhan adalah sebab ia mempunyai gred yg paling tinggi di kalangan tumbuhan alfalfa. Bahagian yang penting ialah akar dan daunnya. Akarnya boleh mencapai hingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap segala mineral dan nutrisi, manakala daunnya sangat kaya dengan klorofil. Daun2 ini akan dikeringkan dengan udara supaya khasiatnya dikekalkan, dan apabila kering, ia dibiarkan menjadi serbuk kemudian dikompreskan menjadi tablet. Seluruh proses ini adalah di bawah pengawasan yg sangat ketat oleh Shaklee.. Anda akan dapati serbuk2 alfalfa ada di dalam botol menunjukkan ia sememangnya semulajadi.

Satu tablet alfalfa mengandungi 300mg alfalfa yg kaya dengan asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia.

10 biji alfalfa (hidangan maksimum setiap hari) menyamai segelas susu!!

Khasiat alfalfa:

1. Mencuci hati, darah dan usus
Alfalfa adalah makanan beralkali tinggi yg sangat penting untuk mengembalikan kenormalan badan yang berasid (hiperasiditi), menghilangkan toksin dari badan (agen detoksifikasi yg bagus), membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.

2. Melawan alahan
Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan, dan ulat air (athletes foot) dengan berkesan.

3. Bagus untuk perubahan patologi usus dan perut
Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hiperasiditi, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit

4. Menyingkirkan lemak dan kolesterol
Kajian klinikal menunjukkan penggunaan jangka panjang alfalfa akan menyingkirkan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, stroke, dan darah tinggi. HANYA alfalfa sahaja yang mengandungi saponin bertikdak sebagai serat yang menyerap lemak dan kolesterol seperti span!!

5. Melawan tumor
Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.

6. Rawatan kepada kebanyakan penyakit dan melegakan keletihan

7. Mencegah atritis

Alfalfa Complex juga boleh di dapati dalam set PENYUSUAN, set BERPANTANG, set wanita, set kasih sayang, set KURUS, set RESDUNG/ALERGI/EKZEMA, dan boleh juga di ambil bersama2 set2 yang lain.

Siapa yang MESTI ambil Alfala Complex Shaklee?

  • Wanita menyusu sebab alfalfa juga dikenali sebagai milk booster!
  • Sebagai perapat bagi wanita lepas bersalin
  • Suami dan isteri 
  • Pengidap alahan hidung/resdung/ sinusitis
  • Ulser mulut sebagai agen detoks dan anti-inflamasi
  • Mulut berbau/ nafas berbau sebagai detoks bau dan menyegarkan nafas
  • Hidung berdarah kerana vitamin K membantu pembekuan darah
  • Perokok kerana ia sebagai agen detoks hati, peparu, otak, tisu
  • Gastrik/ulser perut kerana ia dapat mengurangkan keasidan dan inflamasi
  • Masalah pundi hempedu
  • Masalah pencernaan
  • Sembelit kerana ia mengandungi serat
  • Hepatitis
  • Hati berlemak
  • Buasir
  • Cirit birit untuk menggantikan mineral yang hilang
  • Ketagih alkohol untuk menurunkan kadar asid urik
  • Anemia
  • Kolesterol tinggi
  • Diabetes kerana kromium membantu menstabilkan gula dalam darah
  • Gout
  • Hipotiroidisme kerana Iodine adalah bahan asas hormon tiroid
  • Infeksi saluran urin senagai bahan antikulat
  • Batu karang
  • Kebas, letih, lesu dengan merendahkan kandungan asid dalam badan
  • Akne, jerawat
  • Kelemumur kerana iodin  untuk pertumbuhan rambut dan pemulihan kulit kepala
  • Sakit sendi/sakit2 badan dengan mengurangkan keasidan
  • Masalah keputihan sebagai agen antikulat
  • Fibroid, sista
  • Kanser
Jadi, anda dah tahu kan kenapa Alfalfa dipanggil Raja Segala Tumbuhan dan dipuja oleh ramai orang?? Jangan lepaskan peluang menarik ini!! 

Hubungi untuk pertanyaan, tempahan dan konsultasi berterusan:
Suhaila 013-2369434
emel: butik.annajah@gmail.com
facebook page: Saya Mahu Sihat
facebook : Su Annajah


*Wanita mengandung pesakit SLE hendaklah mendapat nasihat pakar sebelum mengambil produk ini.
*Produk juga bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnosis mana-mana penyakit