"Kau ada keputihan? Cubalah buat meruang tu. Aku dah buat memang clear keputihan aku!"

Seringkali kita menganggap, meruang dapat membersihkan keputihan. Tapi...betul ke?

Sebagai wanita, kita memang akan mengeluarkan lendiran faraj atau discaj. Warna, bentuk, bau, jumlah, kekerapan semuanya bergantung kepada tubuh badan seseorang.

Lebih-lebih lagi apabila menjelang haid. Discaj vagina akan kelihatan seakan pekat, likat dan berwarna keputihan. Lendiran ini adalah normal mengikut hormon yang dikeluarkan sepanjang kitar haid seorang wanita setiap bulan.

shaklee kuantan

Namun begitu, ada sesetengah keadaan, lendiran yang dikeluarkan lebih banyak, dan boleh menjadi petanda bahawa kita ada penyakit keputihan.

Kita memang akan keliru dengan lendiran-lendiran ini. Tapi selagi ia tidak gatal, tidak menyebabkan bengkak, merah, dan ketakselesaan, maka tak perlulah risau sangat.

Bila patut risau?

Lendiran tersebut mungkin adalah punca penyakit jika ia:

  • lendir yang kental dan melekat
  • berwarna kuning, kelabu atau hijau
  • berbau busuk
  • keluar dengan banyak
  • berlaku terlalu kerap hingga rasa tak selesa
  • gatal bahagian faraj
  • faraj berwarna merah serta bengkak
Ini selalunya tanda jangkitan kuman telah berlaku. Jika mendapati keadaan seperti ini, segeralah dapatkan rawatan di hospital. Bukan meruang dengan jamu!

Antara kuman yang menyebabkan keputihan teruk ini ialah Gardnerella vaginalis, Thricomonas vaginalis, dan Candida albicans.

Punca penyakit keputihan

1. Kebersihan

Kena pastikan bahagian faraj sentiasa kering kerana faraj yang sentiasa lembap akan memudahkan pembiakan kuman, bakteria serta mudah menyebabkan jangkitan.

2. Hormon

Hormon yang tak seimbang juga turut menyebabkan keputihan menjadi kronik. Ada banyak cara hormon boleh menjadi tak seimbang contohnya seperti pengambilan ubat-ubatan, antibiotik, gangguan emosi, pil perancang atau pil pencegah kehamilan.

3. Kencing manis dan penyakit

Wanita yang ada kencing manis, memang sering mengalami keputihan disebabkan kandungan gula yang tinggi dalam faraj. Begitu juga jika seseorang itu ada penyakit yang boleh melemahkan imun seperti HIV, kanser, leukimia yang mana akan mengganggu kesihatan faraj. 

Awas juga kepada wanita yang suka sangat makan dan minum benda manis dan bergula. Ini pun boleh buat keseimbangan faraj terganggu.

4. Gaya hidup

Kerap melakukan hubungan seks terutama seks rambang.

Penyakit keputihan memang bahaya dan jika tidak di rawat dengan betul, boleh menyebabkan penyakit yang lebih teruk dan mengancam nyawa. Kesuburan seorang wanita boleh terjejas, susah hamil, kehamilan luar rahim, serta kanser rahim boleh berlaku.

Cara cegah dan rawat keputihan


  • Sentiasa memastikan bahagian faraj berada dalam keadaan bersih dan kering.
  • Elakkan penggunaan pembersih faraj yang menganggu kestabilan PH atau menyebabkan kegatalan.
  • Sentiasa menukar atau mengganti tuala wanita semasa menstruasi (haid).
  • Gunakan pelapik seluar dalam (panty liner) pada saat yang diperlukan sahaja. Elakkan juga pemakaian seluar dalam yang ketat dan diperbuat daripada kain satin.
  • Jangan menggunakan sebarang produk wangian seperti bedak atau ubat sembur pada bahagian faraj.
  • Elakkan pengambilan ubat secara berterusan tanpa nasihat doktor.
  • Kurangkan pengambilan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.
  • Amalkan gaya hidup sihat dengan mengelakkan aktiviti seks rambang atau hubungan kelamin dengan lebih daripada seorang.
  • Elakkan kehadiran benda asing di dalam faraj seperti kondom yang tertinggal selepas aktiviti seks.
  • Basuh bahagian sulit dengan air yang bersih dan buang air kecil selepas aktiviti seks.
  • Berjumpa dengan pegawai perubatan dengan segera dan melakukan pemeriksaan vagina jika terdapat sebarang tanda-tanda yang dinyatakan di atas.
  • Melakukan apa-apa aktiviti yang menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan seperti melancong. http://www.myhealth.gov.my/penyakit-keputihan/

Tak boleh ke meruang?

Dalam faraj kita ni, ada ekosistemnya yang tersendiri. Allah dah buat cantik dah. Ada bakteria baik yang fungsinya mengekalkan pH atau keasidan kawasan tu (pH 3.5-4.6). Namanya bakteria Lactobacillus.

Keseimbangan ekosistem ni boleh terganggu kalau kita ni memandai je nak masukkan sesuatu bahan dalam faraj kita. Contohnya jamu insert, atau juga feminine wash.

Feminine wash tu basuh kat luar je taw tu pun pH mesti betul.

shaklee kuantan

Meruang pula kita masukkan jari dan mengorek habis apa yang ada di dalam faraj kita tu. Jika kita memang ada keputihan, memanglah segalanya keluar, tapi ia tetap tidak merawat punca keputihan tu sendiri.

Lagipun, tak takut ke dengan bakteria baru yang kita masukkan melalui tangan kita?

Meruang ni hanya amalan mak-mak bidan zaman dulu dan tak pernah ada bukti secara saintifik ia membantu mengatasi keputihan.

Saya sendiri tak pernah buat. Mak tak pernah ajar, maklong saya yang memang bidan lama yang duk mengurut saya setiap kali beranak tu pun tak pernah sebut. 

Doktor perubatan pula kata, faraj kita ni self-cleansing, seperti juga telinga. Kita cuci belah luar je cukup la. 

Jika was-was dengan lendiran yang keluar daripada faraj kita tu, segeralah jumpa doktor. Buatlah pap smear setahun sekali. Tak sakit pun.

Minum air kosong yang banyak, kurangkan makanan manis dan bergula serta bertepung putih, banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya antioksidan. 

Nak ikhtiar dengan suplemen semulajadi, hubungi saya 012-9645614 (Puan Su)


Meruang Dapat Mencuci Keputihan?

by on Oktober 11, 2017
"Kau ada keputihan? Cubalah buat meruang tu. Aku dah buat memang clear keputihan aku!" Seringkali kita menganggap, meruang dapat...
Assalamualaikum wbt.

Bagi mereka yang dah lama mengenal Shaklee, khasiat ESP tak perlu diperkenalkan lagi. Tapi bagi yang baru first time nak cuba ni, mestilah nak tahu apa yang best sangat sehinggakan orang beli bertong-tong waktu promosi.

Bagus sangat ke ESP ni? Hmmm...

ESP adalah singkatan kepada Soy Protein Isolate Powder. Sudah jelas disitu ia berasaskan sumber soya.

Dalam dunia ni, kita mendapat sumber protein biasanya daripada haiwan. Tapi ia sebenarnya tidak mencukupi malah mungkin badan kita tak dapat pun nak serap sumber daripada haiwan tersebut.

Dalam banyak-banyak tumbuhan, soya adalah sumber protein yang paling lengkap dengan kesemua asid amino yang badan kita perlukan.

shaklee kuantan

Protein pula adalah blok yang membina badan kita ni. Bayangkan sebuah rumah yang sedang dibina. Batu bata tersebut ialah protein. Jika tiada batu bata, bagaimana nak bina sebuah bangunan yang kukuh?

Protein sangatlah penting kerana tanpa protein, proses pembinaan, pertumbuhan, perkembangan serta fungsi sel akan terjejas.

Tahukah anda? Dr. Forrest C. Shaklee mencipta formula protein soya isolat pada tahun 1961 lagi.

Oklah, saya akan share dengan pembaca semua apa khasiat utama ESP Shaklee yang menjadi sebutan ramai ni.

1. Membekal tenaga utama

Serius kalau kita jenis yang sibuk, tak sempat nak makan ikut jadual, ESP lah penyelamatnya. Cara nak minum pun mudah.

Cedok masuk tumbler, shake shake, sambil buat kerja pun boleh minum.

Minuman lain pun mungkin bagi tenaga, tapi ada ke yang bekalkan sumber protein?

ESP ni bagi tenaga segera dan lama.

2. Bantu kawal gula darah

Selain bagi tenaga, ESP bagus untuk mereka yang nak kawal gula atau yang ada kencing manis.

ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah, yang mana ia tidak akan menyebabkan kenaikan aras gula mendadak.

shaklee kuantan

Selain itu, bagus untuk mereka yang sering mengalami hipoglisemia iaitu keadaan gula yang rendah.

Hipoglisemia ni serius dan bahaya. Boleh pengsan dibuatnya.

Simptom hipoglisemia biasanya badan akan mengigil, lemah, berpeluh, dan kita rasa haus dan lapar.

3. Boleh cantikkan kulit

Ini ramai orang tak percaya. Dah amal baru rasa.

ESP kan protein yang mudah dihadam dan diserap oleh tubuh. Protein berfungsi untuk membina sel dalam badan kita ni. Bila makan ESP, sel badan termasuk sel kulit yang dibina akan lebih sihat.

Kita tak makan ESP pun memang sel akan membahagi. Tapi dengan protein seperti ESP, ia akan bantu pembinaan dan pertumbuhan yang sihat.

Kulit wajah pun akan kelihatan lebih berseri, lembut dan gebu.

4. Bagus untuk pengidap gastrik

ESP akan membantu mengurangkan lapar dan membaik pulih ekosistem serta sel dalam perut dan sistem penghadaman.

Minum ESP sebagai sarapan, lunch atau minum malam. Boleh juga di ambil between meal sebagai snack.

Orang ada gastrik memang wajib buat stok ESP ni. Tak rugi pun.

5. Bantu turunkan berat badan

ESP kan mengenyangkan dengan cara yang sihat. Sesuai sangat untuk orang yang nak kurus tu.

Protein ESP membantu membina otot yang mana akan menggalakkan pembakaran tenaga / kalori. Apabila otot terbina, metabolisme badan akan jadi lebih tinggi.

Baca lebih lanjut bagaimana ESP turunkan berat badan tanpa perlu berlapar.

6. Membantu penyusuan susu ibu

Golongan mak-mak memang suka benor dengan ESP ni. Dari mengandung, berpantang sampai menyusu, semua dengan ESP. Macam sayalah.

ESP bertindak sebagai milk booster, menghasilkan susu yang lebih berkualiti dan pekat. Saya ambil #setbreastfeedingshaklee dan Alhamdulillah mampu menyusukan anak sehingga umur dua tahun.

7. Meningkatkan kesuburan

Memang ramai yang subur dan berjaya hamil dengan ESP. ESP membantu keseimbangan hormon semulajadi dalam badan kita.

ESP juga bantu hasilkan sel telur dan sperma yang lebih sihat. Boleh ambil ESP dalam set kesuburan juga.

8. Membantu pemulihan luka

Tak kiralah luka disebabkan cedera, bersalin normal atau pembedahan dan sebagainya, luka akan pulih dengan sangat cepat.

Biasa saya cadangkan ambil sekali dengan vitamin C.

9. Mencantikkan rambut dan kuku

Sel rambut, sel kuku seperti juga sel-sel yang lainnya pada badan kita ni terbina daripada protein.

Apabila cukup makanannya, rambut akan lebih subur, lebat, sihat, kuat, dan kuku akan lebih cantik berkilat.


10. Membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular seperti jantung, kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, kencing manis, strok serta kanser.

Selain menguatkan sistem pertahanan badan, protein ESP kaya dengan asid amino yang amat penting untuk mengekalkan kesihatan organ dalaman, salur darah, urat saraf, melancarkan peredaran darah.

Amalkan ESP setiap hari mudah-mudahan kita akan terhindar dari penyakit kronik tersebut.

Haa ini baru 10 manfaat utama ESP. Sebenarnya ada banyak lagi. Anda boleh baca fungsi protein kepada badan.

Mungkin ada yang kata, kita tak perlu dah protein protein tambahan ni. Cukuplah makan ikan, daging, ayam setiap hari. Seketul setiap kali hidangan.

Dah lah seketul, kecut pulak tu kena goreng.

Ya, kita memang kena makan benda tu semua. Tapi tengok aje lah ayam daging biasa yang kita beli di pasar tu, ia gemok sihat sebab kena suntik dengan hormon dan antibiotik.

Ok, saya tak nak ulas panjang bab ni.

ESP Shaklee ini memang berbeza dengan mana-mana suplemen protein tambahan yang lain.
shaklee kuantan

Tapi saya memang ambil protein ESP untuk melengkapkan sumber protein saya. Anak-anak pun suka.

ESP berharga RM161 setong. Penggunaan 1-2 bulan.

Berminat mendapatkan ESP boleh hubungi saya di 012-9645614 (Puan Su) berserta konsultasi percuma.

Boleh juga beli sendiri menggunakan kad debit atau kad kredit dengan klik di bawah ini:



*Produk ini tidak bertujuan untuk merawat, mengubah, mencegah, mendiagnos atau menyembuh sebarang penyakit.


Assalamualaikum wbt.

Saya nak kongsi pengalaman saya menggunakan medium blog untuk berbisnes online.

Dulu, masa saya menjual pakaian dan menjadi agen dropship, saya mengambil inisiatif sendiri membina blog untuk meluaskan pasaran saya.

Ya, saya takde mentor pun.

Sebelum tu memang saya ada blog sendiri tapi blog tu saya jadikan macam diari. Dari situ saya belajar yang prospek akan lebih meluas dengan adanya blog.


Dari pemerhatian saya masa tu, saya akan reach lebih ramai orang bukan setakat daripada kalangan rakan-rakan facebook saya sahaja.

Dan Alhamdulillah, siapa sangka pelanggan saya paling jauh masa tu dari Brunei. Memang saya tak terfikir!

Dan apabila saya buat bisnes Shaklee, ianya lebih mudah dengan blog. Boleh dikatakan 90% pelanggan Shaklee saya memang datang daripada blog yang saya bina sejak 2012 ini.

Menariknya, blog saya ini percuma saja. Cuma baru-baru ini saja upah orang untuk make-over supaya nampak cantik dan mesra pembaca.

Untung ke bisnes dengan blog ni?

Alhamdulillah, saya mampu menjana pendapatan 4 angka dengan Shaklee setakat ini.

Berbisnes dengan blog ini bukannya senang, tapi tak juga susah. Asalkan ada kemahuan dan kerajinan, sales akan mudah masuk daripada blog.

Apa yang penting, pada peringkat permulaan, kita kena usaha keras supaya blog kita dikenali dan sentiasa berada pada ranking pertama enjin carian Google.

Alhamdulillah, dengan pengalaman sendiri serta tunjuk ajar daripada mentor, saya makin memahami rentak dan permainan bagaimana untuk berbisnes menggunakan medium blog ini.

Saya benar-benar puas hati.

Jika ada yang berminat untuk cuba menjana pendapatan dengan blog, boleh hubungi saya di www.wasap.my/0129645614 (Su).

Saya sediakan ebook umum untuk memulakan bisnes dengan blog.


Manakala ebook khas untuk mereka yang mendaftar menjadi ahli di bawah saya akan saya berikan kemudian.

Dalam buku itu akan ditunjukkan cara lebih lengkap termasuk tip-tip SEO mudah dan praktikal untuk dilakukan.

Bisnes dengan blog bukanlah sesuatu yang asing. Banyak kelebihan jika menggunakan blog sebagai kedai online kita.

Antara kelebihannya ialah:

1. Ia boleh meluaskan prospek kita ke serata dunia

2. Boleh di akses bila-bila masa

3. Tidak mengganggu waktu tidur atau waktu cuti kita

4. Tidak memerlukan modal yang besar malah percuma!

5. Sesuai untuk mereka yang low profile atau pemalu

Jom kita sama-sama bisnes. Jemput join team saya kemudian binalah empayar bisnes anda sendiri!

Hubungi 012-9645614 sekarang juga!


Bina Bisnes Online Dengan Blog

by on Oktober 01, 2017
Assalamualaikum wbt. Saya nak kongsi pengalaman saya menggunakan medium blog untuk berbisnes online. Dulu, masa saya menjual pakaian dan...
Bismillahirahmanirrahim.

Melahirkan anak yang menjadi pencinta dan pendamping Al-Quran memang impian setiap ibubapa. Orang yang mahir ilmu Al-Quran, yang menghafaz di gelar sebagai 'ahlullah'.

Mari kita sama-sama dengan anak bergerak menjadi pencinta Al-Quran seterusnya mengamalkan dalam kehidupan.


Tip ini dikongsikan oleh Prof. Muhaya dalam facebook beliau.


1. Bercerita

Semua orang suka cerita. Al-Quran penuh dengan cerita dan kisah-kisah benar.

Ada cerita Nabi Yusuff dan adik beradiknya, Nabi Ibrahim dengan ayahnya, Luqman dengan anaknya.

Ada juga kisah tentang haiwan seperti semut yang berusaha, labah-labah, anjing, gajah, burung dan sebagainya. Anak-anak sangat suka cerita berkisarkan haiwan kan?

2. 1 minggu 1 akhlak Al-Quran
Pilih satu akhlak baik yang yang ingin di amalkan dalam keluarga. Baca ayat dan kaji sirahnya. 

Contohnya akhlak mentaati ibu bapa, akhlak bersabar apabila diuji, akhlak dengan orang lain dan sebagainya.

3. Galakkan anak baca Al-Quran setiap hari
Pilih waktu yang sesuai dan tetap contohnya selepas solat Maghrib. Satu family kena baca Quran waktu ini. Tutup gangguan seperti tv dan sebagainya. 

Bagi ciuman, pelukan atau pujian jika anak berjaya hafal surah.

4. Buat kuiz ringkas

Contoh berapa ayat dalam surah, surah apa yang mula-mula sekali, haiwan apa yang disebut dan sebagainya.

5. Connect pada surah tertentu

Sesetengah surah mempunyai keistimewaan tersendiri. Ceritakan kelebihan surah itu dan galakkan anak untuk hafal.

Contohnya surah Al-Ikhlas, Al-Mulk, Al-Waqiah, Al-Fatihah dan banyak lagi.

6. Penawar dan penyembuh
Contohnya apabila anak sakit, letak tangan di kepalanya, baca surah Al-Ikhlas, Al-Falaq, An-nas, kemudian berdoa. 

Anak mempelajari hanya Allah yang akan menyembuhkan penyakit, dan penyembuhannya berlaku melalui kalimah dalam Al-Quran.

(Of coz dengan usaha lainnya juga, biiznillah)

7. Doa

Al-Quran penuh dengan zikir dan doa yang boleh di amalkan. Contohnya doa menaiki kenderaan.

Semasa baca doa tersebut, ceritakan ia dari surah Az-Zukhruf ayat 13-14.

Doa untuk ibu bapa, doa sewaktu kesusahan dan sebagainya.

Untuk melahirkan anak yang cintakan Al-Quran, harus dimuali dengan ibu bapa terlebih dahulu. Ibu bapa contoh terbaik untuk anak-anak.

Semoga Allah merahmati anak-anak kita dan membuka hati mereka untuk mencintai Al-Quran.❤️❤️

*****************
Di terjemah semula (dengan ayat sendiri ) daripada Hesham Al-Awadi, penulis Muhammad S.A.W: How He Can Make You Extraordinary.

#selfnote
#CiksuKongsi
Assalamualaikum wbt.

Hari ini, genap 10 hari menyambut kepulangan ibu dan bapa mertua daripada menunaikan Haji. Alhamdulillah mereka sihat-sihat saja. Batuk dan demam tu normallah dengan cuaca yang panas dan kering di sana.

Seronok dengar cerita-cerita mereka. Dalam diam saya menyimpan hajat untuk menunaikan Haji dalam usia muda. Sementara badan masih kuat dan belum tertimpa penyakit-penyakit tenat. Dalam masa yang sama, ada perasaan takut juga. Ya, lah..menunaikan Haji ni kan ibadah yang boleh menghapus dosa.

Pengedar shaklee balok kuantan

Nak hapuskan dosa, nak Allah terima taubat kita, kita akan diuji terlebih dahulu. Saya takut nak menghadapi ujian apakah yang bakal Allah beri kepada saya. Semoga Allah berikan kekuatan kepada kita untuk menghadapi apa saja ujianNya semasa kita hidup ini.

Dalam banyak-banyak cerita tu, yang paling menggembiarakan hati saya ialah, mak mertua saya tidak mengalami bibir kering dan tumit pecah walau sedikitpun di sana.

Lagi seronoknya apabila teman sebilik mak yang puji dan tegur beliau. Makcik kata, ni sebab mak makan Shaklee la ni. (Shaklee hanya asbab, of coz Allah yang izinkan).

Ye, mak mertua saya memang pengamal setia Shaklee. Mak mertua tak makan banyak pun. Cuma tiga jenis ini yang emak sangat konsisten sejak lama dulu.

Pengedar shaklee Balok Kuantan

Ostematrix Shaklee adalah pil kalsium yang lengkap dengan magnesium, vitamin D serta beberapa mineral penting yang amat baik untuk kesihatan urat saraf dan tulang. Ia juga membantu menguatkan dan memelihara kesihatan otot kita.


pengedar shaklee Balok Kuantan
Lecithin Shaklee daripada ekstrak minyak kacang soya yang sangat bagus untuk kulit, bertindak sebagai pelembap, pemecah lemak yang baik, membantu penurunan berat badan dan bagus untuk otak dan ingatan juga.

Pengedar Shaklee Balok Kuantan
Alfalfa Complex pula adalah herba yang bertindak sebagai pelawas, mencegah sembelit, membekal nutrisi dan tenaga serta sebagai agen detoks.

Satu lagi produk yang sangat saya syorkan ialah krim Herbal Blend ni. 
pengedar shaklee balok kuantan
Krim kegemaran kami sekeluarga yang sangat selamat dan bebas daripada bahan kimia berbahaya seperti steroid dan paraben. Krim ni bagus untuk hilangkan kegatalan, ruam, bengkak, serta boleh sapu pada kulit yang kering dan pecah sebagai losyen harian yang melembapkan kulit.

Mengerjakan ibadah umrah atau Haji bukanlah sesuatu yang mudah. Kena bersedia dari segi mental dan fizikal. Kena sihat tubuh badan sebab banyak tenaga nak guna, banyak nak berjalan dan sebagainya. Saya berpesan kepada diri sendiri juga. 

Persiapkan diri sebaik-baiknya, serta banyakkan berdoa agar Allah mempermudah urusan ibadah kita. Amiin insyaAllah.

Jika berminat nak dapat vitamin di atas, atau mana-mana vitamin yang bagus untuk mengekalkan kesihatan, boleh hubungi saya,


012-9645614

Klik untuk order online:


Atau dapatkan diskaun hingga 25% dengan menjadi ahli.




"Wahh cantiknya kulit awak, licin gebu je. Jerawat pun takde. Awak pakai apa ni?''

Kembang hati dengar pujian melantun-lantun begitu kan. Mulalah rasa nak tengok cermin je. Confident level pun meningkat mendadak gitu.

Kulit cantik, mulus, gebu memang dambaan para wanita. Usahkan wanita, lelaki pun sama juga.

pengedar shaklee kuantan

Tapi masalah utama kita orang Malaysia dengan cuaca panas, di tambah lagi dengan udara yang kotor dan tercemar, stress yang memburukkan keadaan serta pemakanan yang tidak dijaga, menyebabkan kulit kita mudah mengalami:
  • jerawat
  • jeragat
  • kekeringan
  • tona kulit tak sekata
  • kesan parut yang susah nak hilang
  • kulit yang kasar
  • blackhead dan whitehead
  • pori besar
  • garis halus dan kedutan yang ketara
  • kulit berminyak dan melekit
Semua masalah kulit ni menyebabkan kita rasa tak selesa, kurang keyakinan nak berhadapan dengan orang, dan terpaksalah kita pakai make-up tebal-tebal untuk menutup cela pada wajah. 

Set Radiant 4 Hilangkan Kulit Kering Kusam Dan Berkedut Secara Semulajadi


Bagaimana Set Radiant 4 ini mencantikkan kulit?

1. ESP
  • sumber protein yang berfungsi untuk membina sel kulit baru dan lebih sihat
  • melembapkan kulit
  • mengurangkan kedutan
  • mengembalikan radian kulit dan kepejalannya
  • mengimbangi hormon semulajadi
  • meransang pengeluaran kolagen semulajadi
  • mencerahkan kulit
  • melembapkan kulit
  • memusnahkan radikal bebas yang merosakkan sel
  • menguatkan imun untuk melawan bakteria penyebab jerawat
  • mengimbangi hormon semulajadi
  • mengurangkan jeragat
  • melembapkan kulit kasar dan kering
  • menghilangkan radang kulit
  • menyamakan tona kulit
  • melembut dan melembapkan kulit
  • mengurangkan kedutan dan garis halus
  • menganjalkan kulit
  • mengecilkan liang pori
  • mengurangkan pigmentasi dan jeragat
  • meningkatkan keserian wajah
Set Radiant 4 ni memang igauan wanita terutama pengguna setia produk Shaklee kerana mereka dah rasa kesan superb hasil mengamalkan produk ini. 

Testimoni #1

pengedar shaklee kuantan

Testimoni #2

pengedar shaklee kuantan


Testimoni #3

pengedar shaklee kuantan

Testimoni #4

pengedar shaklee kuantan

Testimoni #5


pengedar shaklee kuantan

Dengan set ini, anda akan mengalami pengalaman yang yang sangat mengujakan!

- kulit lebih sihat, cerah dan berseri

- badan lebih sihat bertenaga

- kurang diserang penyakit

- jerawat dan parut jerawat akan pudar

- kesan jeragat akan menipis dan hilang

- keyakinan diri meningkat

- kelihatan awet muda

- garis halus dan kedutan menipis

dan banyak lagi kesan yang best akan dapat dirasai!

Set ini berharga RM845.50 untuk penggunaan 1-4 bulan.

Sekiranya berminat mendapatkan Set Radiant 4 ini, boleh hubungi saya:


012-9645614

Shaklee Malaysia ID: 868994

Untuk beli secara online, klik:



Atau dapatkan penjimatan hingga 25% dengan menjadi ahli.

Assalamualaikum wbt.

"Dulu saya fikir ibu mengandung je akan mengalami kekurangan darah atau hemoglobin (Hb) rendah. Rupanya orang lelaki dewasa macam saya pun boleh kena."

Mungkin ramai yang berfikir seperti ini. Hakikatnya, kekurangan darah boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Kekurangan darah ni bahaya juga. Apabila kurang darah, kita akan turut mengalami kekurangan hemoglobin. Hemoglobin pun sangat penting untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan kita dari hujung rambut sampai hujung kaki.


Sebab tu apabila seseorang mengalami kekurangan darah yang kronik, pemindahan darah perlu dilakukan untuk tampung kekurangan itu.

Paras hemoglobin normal bagi lelaki dewasa ialah 14-18 g/dl, dan bagi wanita dewasa ialah 12-14 g/dl.

Jika mengalami kekurangan darah, kita akan rasa:

  • pening kepala
  • tidak bertenaga serta lemah
  • nafas pendek
  • sakit kepala
  • kepala berpusing
  • kulit yang pucat
  • kuku tidak sihat
  • degupan jantung yang laju
  • selera makan menurun
Ada banyak punca kenapa kita kurang darah antaranya mungkin mengalami anemia, ada penyakit tertentu seperti anemia, kanser dan talassemia, pengambilan ubat-ubatan, gangguan penyerapan nutrisi, gastrik, atau juga mungkin disebabkan kehilangan darah yang banyak seperti luka kemalangan, haid atau pendarahan dalaman. 

Jika ada mengalami simptom di atas, atau mengesyaki sesuatu yang tidak kena, silalah berjumpa dengan doktor untuk buat pemeriksaan.

7 Cara Tambah Darah Dengan Cepat Melalui Pemakanan

Ada makanan yang amat membantu menambah kuantiti sel darah merah dan hemoglobin, bergantung juga kepada jenis kekurangan darah yang kita alami. 

Makanan ini perlulah diamalkan secara konsisten kerana ia bukanlah ubat yang merawat penyakit.

#1. Makanan kaya zat besi

Doktor biasanya akan memberi pil zat besi namun pada sesetengah orang, ia boleh menyebabkan sembelit. 

Kita boleh amalkan makanan berikut sebagai sumber zat besi harian.
  • hati ayam atau lembu
  • daging merah
  • udang
  • tofu
  • sayuran hijau seperti bayam, brokoli, bokchoy (sawi pendek), kacang peas
  • kacang almond
  • kurma
  • bijirin
  • tiram, kerang
  • asparagus
#2. Makanan tinggi vitamin C

Jika kekurangan darah adalah disebabkan kekurangan vitamin C, maka banyakkanlah makan makanan yang tinggi vitamin C. Zat besi tidak boleh diserap dengan sempurna jika kita tak cukup vitamin C.

Antara makanan kaya vitamin C ialah:
  • buah betik
  • oren
  • lemon 
  • strawberi
  • brokoli
  • anggur
  • tomato
  • bayam
Suplemen vitamin C semulajadi juga boleh diamalkan.

#3. Makan asid folik

Asid folik ialah sejenis vitamin B. Kekurangannya juga boleh menyebabkan bacaan hemoglobin menurun kerana ia diperlukan untuk membina sel darah merah.

Antara sumber asid folik ialah:
  • sayur berdaun hijau
  • nasi
  • bijirin
  • sayur seperti taugeh
  • kekacang
  • germa gandum
  • pisang
  • brokoli
Boleh juga ambil suplemen asid folik tambahan.

#4. Epal hijau

Sehari sebiji epal dapat membantu mengekalkan paras hemoglobin sihat. Epal kaya dengan zat besi juga vitamin lain yang badan kita perlukan untuk hasilkan darah. 

Caranya, makan sebiji epal hijau setiap hari bersama kulitnya. Tapi kulit epal mengandungi lilin (wax), basuh dulu bersih-bersih sebelum makan.

Boleh juga buat jus epal, campur bersama lemon dan sedikit halia.

#5. Buah delima

Buah delima sangat kaya dengan protein, karbohidrat, zat besi, kalsium dan serat yang membantu meningkatkan hemoglobin dalam darah dan melancarkan peredaran darah. 

Boleh dimakan begitu saja atau juga jadikan jus; minum setiap hari. 

#6. Berhenti mengambil iron-blocker!

Ini yang ramai daripada kita susahhhh sangat nak buat. Jika kita mengalami hemoglobin rendah, berhentilah mengambil minuman atau makanan yang boleh menghalang penyerapan zat besi.

Antara minuman dan makanan yang perlu dielakkan ialah:
  • kopi
  • teh
  • cola
  • ubat antacid
  • mengambil kasium pada masa yang sama mengambil zat besi
#7. Bersenam dengan kerap

Senaman membantu dengan cara apabila kita bersenam, badan akan menghasilkan lebih hemoglobin untuk memenuhi keperluan oksigen yang digunakan.

Kekurangan darah menyebabkan kita berasa sangat tak selesa. Selalu pening dan berpusing malah sesetengah orang boleh pitam tiba-tiba. 


Selain dapatkan rawatan, menjaga pemakanan, mengambil makanan tambahan juga amat membantu mengurangkan gejala kekurangan darah. 

Antara suplemen semulajadi yang amat membantu ialah Set Tambah Darah Shaklee ini.


Keistimewaan set ini ialah:

1. Lengkap dengan sumber protein, karbohidrat, dan vitamin semulajadi kerana ia berasaskan tumbuhan untuk membina sel darah merah.

2. Protein diperlukan dalam membina sel darah merah dan hemoglobin.

3. Vitalea with iron Formula membekalkan zat besi serta mineral diperlukan untuk membina sel darah merah.

4. B complex yang lengkap dengan asid folik untuk membantu penyerapan vitamin lain dan zat besi.

5. Vitamin C yang penting untuk penyerapan zat besi. 

Set ini berharga RM421.85 penggunaan 2-6 bulan.

Sekiranya berminat mendapatkan set ini, boleh hubungi saya:


012-9645614

Beli secara online  KLIK

atau nikmati diskaun hingga 15% dengan menjadi ahli.

Cuti sekolah dah bermula!

Anak-anak memang seronok. Boleh nampak keseronokkannya bila diorang boleh bangun awal pagi tanpa drama, boleh mandi tanpa di suruh, dan memakai baju cantik-cantik seolah memberi hint, 'jom la kita jalan mama'.

Tapi, abah awak kan kerja. Marilah kita duduk dirumah je sambil buat apa-apa yang patut.

Dan...hari pertama cuti bermula, mama hampir bertukar warna hijau dengan macam-macam perangai tiga hero ni. Kemuncaknya, bila nak keluar berjalan petang tu, mama dapati lipstik mama yang baru je beli dah patah kena tonyoh dengan anak jantan. Meletop teruslah mama.


Memang hari pertama tu mama banyak mengurut dada sambil mulut pot pet pot pet pot pet pot pet pot pet sekejap kuat, sekejap perlahan. Rasanya kalau ada mesin cek tekanan darah, kompem asyik meninggi je. huhuhu

Mujur abah diorang balik kerja petang tu dan ajak keluar. Release juga stress mama. Sedikit.

Kami ke kedai buku Popular petang tu. Tujuannya nak cari buku yang kawan mama mintak tolong beli.

Sambil pusing-pusing, mengintai buku-buku yang ada, mata tertancap pada sebuah buku bertajuk 'Why So Serious, Parents?'.

Mama pun ambil buku tu, kelebet-depan belakang. Elok pulak sampai dekat part dia tulis (lebih 
kurang), 'Mama baru kemas rumah, mop lantai tiba-tiba anak tumpahkan air. Mama pun marah bla bla bla...'. 

Terus sentap mama shorang shorang kat situ 😂.
Dia tulis lagi, why so serious, semua benda kita nak marah. Okey masa ni mama terus teringat lipstik yang patah sebelum keluar rumah tadi 😁.

Tak cukup dengan tu mama di tegur Tuhan, malamnya bermimpi pula mama yang kena bebel. Tak ingat siapa yang bebel, tapi pedihnya menusuk kalbu.
Siap keluar sekali pengajaran, kalau kita tak suka kena marah, kena bebel, anak pun begitu juga. Mimpi apakah ini? Huhu.

Sejujurnya, memang mama berfikir mengenai anak-anak ni. Kita stress kenapa diorang susah nak dengar cakap. Kita cakap A, dia buat B. 

Sebenarnya kemahuan anak tak seiring dengan kemahuan kita. Cara berfikir kita pun tak sama. Sebagai mak, patutlah kita lebih memahami keperluan dan keinginan anak kecil kita. Tapi mungkin kita terlalu serious dan terlalu mahukan kesempurnaan.

Kasihan anak bila di paksa-paksa.

Cuti sekolah berbaki seminggu lagi.
Semoga hari ni dan seterusnya, mama lebih tenang, cool, rileks, tak serious. Tarik nafasssss, hembus!

Pada ibu yang nak dapatkan buku ni, bolehlah ke kedai buku berhampiran anda.




Boleh juga klik di sini untuk membeli secara online!


Why So Serious, Mama?

by on Ogos 28, 2017
Cuti sekolah dah bermula! Anak-anak memang seronok. Boleh nampak keseronokkannya bila diorang boleh bangun awal pagi tanpa drama, boleh ma...
Satu perkara yang sering memeningkan kepala ibu-ibu nak bersalin ni ialah, senarai barang yang nak di beli. Apa yang dah ada, apa yang belum. Lagi-lagi anak pertama. Sembilan bulan stress memikir ni hihihi.

Para suami tolong bantu ye.

Sini saya dah buat senarai yang di perlukan mengikut keperluan. Harapnya sedikit sebanyak dapat membantu ibu ayah semua.


Barang seperti pakaian tu, jangan beli terlalu banyak sangat. Mungkin cukup untuk seminggu atau dua minggu pakai je dulu. Nanti boleh beli lain. Baby akan cepat besar. Kalau nak beli banyak pun, beli juga beberapa helai yang bersaiz besar sikit.


Jangan lupa untuk booking tukang urut atau bidan (confinement lady) yang tahu dan ajar kita mengenai amalan berpantang tradisional. Diorang ni boleh tahan laris juga.


Beg hospital ni, cukup untuk tidur semalam dua je. Jika ibu dan bayi takde masalah, biasanya semalaman je tidur hospital, lepas tu dah boleh balik. Macam saya dulu, tak sempat nak bermalam pun. Beranak jam 1 pagi, jam 3 petang dah boleh balik.

Set ni terpulang pada bajet dan keperluan ibu tu sendiri. Saya sendiri tak pernah beli pun. Akar kayu mak carikan, param dan pilis tak pernah buat. Dedaunan tu pun mak dan bidan yang cari. Tapi sekarang dah ada juga yang segera (siap pack untuk jual). Herba yang sapu di perut pun tukang urut yang sediakan.

Pemilihan batu tungku pula, ada orang suka batu sungai sebab lebih ringan. Tapi batu ni tak tahan lama panasnya. Ada orang suka tungku besi 3kg yang ada pemegang tu. Batu ni panasnya tahan lama dan hujung yang agak tajam tu boleh guna untuk 'cungkil' peranakan masa bertungku. Nanti bidan akan tunjukkan caranya.

Yang ini paling penting tapi sering di lupakan. Vitamin ni sangat banyak membantu kita ibu-ibu yang lepas bersalin ni. Antara fungsinya:

  1. Mencukupkan zat nutrisi yang terhad semasa berpantang
  2. Menambah tenaga
  3. Melancarkan peredaran darah dalam badan
  4. Menambah darah
  5. Membantu luka cepat sembuh
  6. Milk booster
  7. Menghilangkan sakit-sakit badan, sakit urat dan lenguh sendi
  8. Melancarkan pengeluaran darah nifas

Di samping kita mengambil makanan yang berkhasiat, mendapat rehat yang cukup, stress kurang, serta cukup zat nutrisi daripada suplemen, insyaAllah badan akan kembali sihat cergas dalam masa singkat.

Harap checklist ini sedikit sebanyak membantu ibu yang nak bersalin tak lama lagi dan semoga semuanya dipermudahkan. Amiinn.


012-9645614

Shaklee Malaysia
ID: 868994

Selepas bersalin, antara hobi saya ialah membelek-belek buku pink untuk tengok maklumat yang doktor catit di belakang buku.

Setiap kali terpandang bahagian skor Apgar tu, hati mesti tertanya-tanya, benda apa skor Apgar ni? Bunyi dekat macam agar-agar. Adakah jumlah cecair yang keluar sekali dengan baby? Saya meneka-neka sendiri.

Eh, sebagai ibu, mestilah saya nak tahu segala benda mengenai anak saya. Ibu lain pun begitu. Ye kan?

Hinggalah pada suatu hari, saya baca buku mengenai kesihatan bayi, berjumlah saya dengan maksud skor Apgar tu.


Skor Apgar ni asalnya diilhamkan oleh seorang pakar paediatrik Amerika, Dr. Virginia Apgar. Tujuannya ialah beliau nak ada satu standard untuk kenalpasti serta memantau keadaan bayi kita lepas lahir.

Keluar je bayi daripada perut kita, doktor akan cek dan berikan skor tertentu dalam tempoh 1 minit hingga 5 minit untuk mengesan kalau-kalau ada kelainan pada bayi kita.

Ada 5 elemen yang akan di periksa iaitu:

  • pernafasan (breathing)
  • kadar denyutan jantung (heart rate)
  • warna kulit
  • pergerakan otot (muscle tone)
  • refleks
Setiap elemen tu akan diberi sama ada 0,1, atau 2 skor.

Maksimum skor pada seorang bayi ialah 10. Skor normal biasanya antara 7-10 manakala jika skor kurang daripada 5, bayi tersebut akan diberi bantuan oksigen untuk bantu pernafasannya.

Jadinya, bukan saja-saja doktor nak bagi markah. Ini semua ada kaitan dengan keupayaan bayi kita untuk bernafas dan mendapat bekalan oksigen mencukupi.

Bahaya taw bila oksigen tak cukup.

Jika bayi kita kekurangan oksigen, mereka akan susah nak bernafas, degupan jantung akan jadi rendah, manakala kulit bayi akan berwarna biru atau pucat.

Sekarang ibu dah tau kan?

Takpe, bukan kita yang susah-susah nak kena kira skor. Doktor yang buat semua. 

Buat ibu yang dah nak bersalin, semoga selamat hendaknya. Pada yang dah bersalin, saya ucapkan tahniah!

Jika mencari set bersalin Shaklee , boleh hubungi saya =)


012-9645614

Shaklee Malaysia

ID:868994

Sejak berjaya menyusukan anak-anak sehingga berusia dua tahun, ya saya menjadi seorang yang pro-breastfeeding. Saya fikir semua ibu memang mampu menyusukan bayi cuma perlukan sedikit usaha terutama di awal-awal kelahiran.

Namun begitu saya tidaklah pula memandang rendah terhadap ibu-ibu yang menyusukan anak dengan susu formula. Pasti ada sebab mereka berbuat begitu.

Saya ada kenalan, seorang jururawat. Baru-baru ini beliau bersalin anak pertama dan anaknya mendapat jaundis dan terpaksa bermalam di hospital. Walaupun anaknya telah diletak bawah 2 lampu, masih tiada tanda kuningnya akan turun.


Jururawat dan sister yang bertugas di wad tersebut memaksa beliau kerap menyusukan anaknya dengan susu ibu. Setelah puas berusaha tetapi susu seakan tidak mahu keluar.

Sister yang bertugas sempat memarahi beliau kerana menurutnya, takkan seorang jururawat tak boleh tunjuk contoh yang baik pada orang awam (berkenaan menyusukan anak dengan susu ibu di awal kelahiran).

Kenalan saya dah nak menangis. Sudahlah stress  kuning anak tak turun-turun, susu pula tak mahu keluar, tiba-tiba dimarahi pula oleh seorang sister. Mujur saja ada jururawat lain menenangkannya.

Setelah sister itu pulang, pada malam harinya, gigih kenalan saya itu bangun malam  setiap dua jam dan bancuhkan susu formula untuk anaknya. Alhamdulillah, kuningnya semakin turun.

Saya belajar sesuatu daripada cerita tersebut.

Pertama, memang ada keadaan di mana susu ibu tidak mahu keluar atau terlalu sedikit. Ibu baru bersalin, anak pertama pula tu dah tentulah sangat kekok nak susukan bayi. Alangkan ibu beranak ramai pun ada yang belum pandai susukan bayi selepas kelahiran.

Sewajarnya kita tetap bagi sokongan kepada ibu tersebut.

Kedua, nyawa bayi lebih penting. Ada keadaan di mana bayi mengalami dehidrasi kronik akibat tidak dapat minum. Ya, saya baca kisah benar ini dari blog seorang ibu malang. Anaknya meninggal dunia kerana tidak dapat minum! Beliau menyesal kerana tidak memberi setitik pun susu formula.

Baca kisahnya disini.

Ibu-ibu, usaha sungguh-sungguh untuk beri anak susu. Ransang pengeluaran susu dengan sebaiknya. Lakukan urutan, bersihkan puting yang tersumbat, jangan rasa tertekan dan tetap suakan payudara kepada bayi biar dia belajar menyusu.

Setelah habis semua ikhtiar, jika susu masih tak mahu keluar, barulah berikan susu formula, itu pun sekadar untuk mengenyangkannya sahaja.

Dehidrasi terutamanya kepada bayi baru lahir sangat bahaya. Sentiasa pantau keadaan bayi dan segera ke hospital jika ada tanda dehidrasi berlaku.

7 Tanda Bayi Mengalami Dehidrasi

#1. Menangis tidak berhenti

Tanda awal bahawa bayi anda lapar dan dia tidak mendapat susu secukupnya. Namun begitu, bukan semua tangisan bayi adalah tanda mereka lapar.

#2. Tiada atau kurang lampin basah

Bayi baru lahir secara normalnya akan mengotorkan sekurang-kurangnya 6 lampin setiap hari.

#3. Bayi lemah dan lesu

Akibat tidak dapat minum, bayi tidak ada tenaga dan seolah-olah penat. Bayi kemungkinan banyak tidur.

#4. Berat badan merosot

Adalah normal berat bayi menurun sedikit selepas beberapa hari kelahiran kerana berat air telah berkurang. Jika berat bayi menurun terus-menerus, segera beritahu jururawat.

#5. Bibir kering dan menangis tanpa air mata

Keadaan ini juga selalunya normal bagi bayi baru lahir.

#6. Mata tenggelam (sunken eyes)

Pernah tengok wajah orang yang sesat di hutan beberapa hari tak makan? Sangat kurus kan. Begitu juga dengan bayi yang mengalami dehidrasi kronik. Ubun-ubun bayi juga akan tenggelam dan tidak rata.

#7. Kulit berkedut

Tangan serta kaki juga berwarna pucat dan sejuk.

Memang ada keadaan dimana ibu tidak dapat mengeluarkan susu (mungkin fizikal ibu yang ada kelainan) dan begitu juga dengan bayi yang tidak dapat menyusu dengan baik (tongue tie dan sebagainya).

Jika mendapati bayi ada masalah menyusu, tidak dapat minum dengan baik, segera berjumpa dengan pakar laktasi dan doktor anda.

Semoga kita dapat mengelakkan tragedi yang tidak diingini daripada berlaku.

Mama Su,
Mak anak 4, 2 fully bf, 1 sedang. Alhamdulillah.
Set Bersalin atau Set Berpantang sudah menjadi satu keperluan wajib bagi ibu-ibu zaman sekarang. Di pasaran pun ada terlalu banyak set bersalin yang boleh dipilih yang mana ibu hanya perlu menyesuaikan dengan bajet sahaja.

Apabila memilih set bersalin, perkara yang mesti ibu pertimbangkan ialah sama ada:

1. Berbaloikah dengan nilai wang yang di keluarkan

2. Sejauh mana produk itu selamat untuk ibu apatah lagi bayi

3. Dapatkah produk itu membantu penyusuan susu ibu

4. Adakah produk itu benar-benar membantu pemulihan ibu dari segi dalaman dan luaran


Jika mengikut tradisi kita orang Melayu ni, amalan berpantang sangatlah ketat kerana mengikut kepercayaan orang dulu-dulu, jika tidak betul-betul berpantang, badan akan mudah sakit. Jika tidak di masa muda, mungkin di masa tua.

Dari sudut perubatan pula, tempoh berpantang adalah tempoh di mana badan perlukan rehat yang cukup untuk proses pemulihan sama ada ibu bersalin normal atau ceaserean. Berpantang juga adalah untuk memastikan luka jahitan cepat sembuh dan memberi masa kepada badan untuk kembali segar, bertenaga selepas melalui tempoh hamil yang agak lama.

Jadi, pemilihan set bersalin atau berpantang mesti memenuhi keperluan seperti yang disebutkan di atas. Selain set bersalin yang berupa jamu, barut, tungku, herba, satu keperluan yang sering ibu terlupa ialah keperluan nutrisi yang lengkap.

Semasa berpantang, banyak sangat pantang larang terhadap makanan sehingga kita sendiri takut-takut nak makan bimbang 'masuk angin', 'sejuk', atau 'bentan'. Oleh itu kita sering abaikan zat yang badan sangat perlukan untuk pemulihan seperti protein, karbohidrat, lemak, vitamin serta mineral.

Inilah sebab utama kenapa Set Bersalin Shaklee selalu menjadi pilihan kerana walaupun berpantang, ibu masih boleh mendapatkan zat dan nutrisi yang badan sangat perlukan.


10 Faedah Dan Kelebihan Set Bersalin (Postnatal) Shaklee Dari Sudut Perubatan

1. Protein membekalkan tenaga kepada tubuh badan serta menggalakkan penghasilan susu ibu.

2. Vitamin dan mineral seperti zat besi yang membantu badan membina sel darah merah dan mencegah anemia.

3. Asid lemak Omega 3 membantu melancarkan peredaran darah, mencegah darah beku, dan menggalakkan sistem imun yang sihat. Omega juga membantu badan cepat kurus!

4. Vitamin C mempercepatkan penyembuhan luka dalaman dan luaran, luka episiotomi dan czer.

5. Kalsium membekalkan tenaga, mengurangkan sakit-sakit badan, sakit pinggang dan urat.

6. Magnesium membantu pergerakan usus yang sihat, dengan itu mencegah sembelit.

7. Alfalfa Complex bertindak sebagai penggalak susu, sebagai jamu yang membantu menguatkan faraj dan peranakan, membuang angin serta mencegah sembelit.

8. B Complex untuk penghasilan tenaga, anti-stress, membina darah 

9. Set ini secara keseluruhannya akan membantu menguatkan sistem imun ibu dan bayi serta menggalakkan pembinaan sel badan yang sihat.

10. Set ini juga membantu kecantikan kulit, serta mengembalikan fungsi normal hormon yang merudum selepas bersalin, menambah keserian wajah selepas bersalin.

Perlu diingat, pengambilan suplemen TIDAK menggantikan pemakanan seimbang. Walaupun mengambil set ini, ibu harus memakan makanan yang berkhasiat yang lengkap seperti nasi, lauk, sayur dan buah yang mencukupi.

Alhamdulillah, Set Bersalin Shaklee ni memang pilihan saya sewaktu berpantangkan anak ketiga dan keempat di samping turut mengamalkan amalan berpantang tradisional turun temurun.

Ramai ibu-ibu di Malaysia mengakui kesan positif setelah mengamalkan Set Bersalin Shaklee ni. Paling best, ia boleh di amalkan walaupun setelah habis berpantang juga.

Jika ibu-ibu turut nak merasa kesan positif dengan nutrisi yang betul, jom dapatkan Set Bersalin Shaklee ini. Ibu boleh hubungi saya bila-bila masa atau boleh order sendiri secara online.



012-9645614

Shaklee Malaysia
ID:868994

*Set ini mendapat kelulusan KKLIU 0597/2017
*Sila rujuk doktor atau bidan sebelum mengambil sebarang suplemen
*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, atau mencegah sebarang penyakit


Dari dulu lagi ibu berpantang sering di momokkkan supaya jangan minum air terlalu banyak lepas bersalin. Katanya akan buat faraj jadi lecak, boleh sebabkan kentut vagina, perut menggeleber dan macam-macam lagi.

Tiada bukti saintifik mengenai perkara di atas. Bahkan kekurangan air pada ibu lepas bersalin amatlah di takuti dan boleh menyebabkan kematian!

Saya dulu pun memang percaya pada kata-kata tersebut. Tapi, masa berpantang anak ke-empat kira-kira tiga bulan yang lalu (ketika entry ini di tulis), saya mengikut kata badan saya sendiri. Saya memang perlukan banyak air!


Bahaya sebenarnya bila badan kekurangan air ni, nak-nak lagi lepas kita bersalin. Tanda awal yang kita tak minum banyak air ialah kita berasa terlalu haus serta sakit kepala.

1. Sebanyak 2/3 kandungan badan kita ni ialah air. Begitu pentingnya air sebab tubuh kita akan berfungsi dengan normal apabila bendalir badan mencukupi.

Apabila lepas bersalin, badan kita memang bekerja keras untuk proses pemulihan. Jadi kita mesti bantu dengan memberinya air yang mencukupi.

2. Air sangat penting untuk penghasilan susu ibu. Jika susu kurang di hasilkan, maka dibimbangi bayi pula akan mengalami dehidrasi, akan kerap menangis dan tidak membesar dengan baik.

3. Sembelit paling di takuti oleh ibu berpantang. Maka banyakkanlah minum air supaya proses penghadaman menjadi lancar dan sembelit dapat di elakkan.

4. Air juga membantu mengimbangi kepekatan gula dan garam dalam darah. Kekurangan air akan beri kesan besar dan mungkin boleh menyebabkan kerosakan organ seperti buah pinggang dan jantung.

5. Air sangat membantu melancarkan peredaran darah dan mencegah darah beku yang menyebabkan jantung berhenti berfungsi. Sekarang dah banyak kes di mana ibu lepas bersalin meninggal dunia akibat pembentukan darah beku yang menyebabkan jantung berhenti berfungsi secara tiba-tiba.

6. Penat dan mengantuk kerana darah beroksigen tidak dapat di edarkan ke seluruh badan dengan sempurna.

7. Kekejangan otot terutamanya otot kaki. Sendi-sendi badan boleh berasa kebas dan sakit.

8. Demam

9. Pernafasan dan degupan jantung menjadi laju

10. Tidak sedarkan diri apabila dehidrasi sudah menjadi terlalu kronik.

Dehidrasi yang kronik boleh menyebabkan kerosakan organ seperti buah pinggang, masalah usus, boleh menyebabkan kerosakan hati, sendi, saraf dan otot. Amat menakutkan bukan?

Sebelum badan beri isyarat kita kekurangan air, maka konsistenlah minum 8-12 gelas sehari.

  • Elakkan minuman sejuk dan berais
  • Minum sikit-sikit tapi kerap
  • Elakkan kafein 
  • Boleh minum minuman isotonik asalkan ia tidak mengandungi gula tambahan

Ini yang saya amalkan masa berpantang hari tu. Air tu memang kena habiskan dalam masa sehari. Ada lagi tambah dengan air milo, air suam 2 gelas lepas makan nasi. Letak dalam botol tu senang nak angkut ke mana-mana.

Vitamin-vitamin tu memang wajiblah untuk bagi tenaga, untuk baik pulih badan dan nak bagi senang membuang, luka cepat baik, kurangkan stress sama. Vitamin semua ni ada dalam Set Postnatal Shaklee.

Pada ibu-ibu yang sedang berpantang atau yang nak bersalin tak lama lagi tu, jangan takut untuk minum banyak air. Minum air suam. Air tu bukannya direct turun ke faraj (takde sangkut paut pun).

Badan akan lebih fresh dan rasa bertenaga jika dapat cukup air. ;)

Mama Anak 4,

012-9645614